Inhoud
-
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is de zorg die je verleent aan een naaste die (tijdelijk) ziek is of iemand die hulp nodig heeft bij dagelijkse taken. Deze vorm van zorg wordt vaak langdurig en onbetaald verricht door familieleden, vrienden of buren. Mantelzorg kan erg intensief en tijdrovend zijn. Mantelzorgers die hun zorgtaken combineren met het werkende leven, voelen zich vaak vermoeid en gespannen bij het combineren van hun zorgtaken en hun werkverplichtingen.
-
Signalen van overbelasting door mantelzorg
Mantelzorg kan veel druk veroorzaken bij medewerkers. Vaak zijn medewerkers te druk of uitgeput om de signalen zelf te herkennen. Enkele signalen zijn:
- Vermoeidheid. Mantelzorgers zijn sneller uitgeput en fysiek belast door de combinatie van werk en zorgtaken.
- Emotionele uitputting. Het voortdurend zorgen voor een ander kan leiden tot emotionele vermoeidheid en gevoelens van stress.
- Concentratieproblemen. Door de zorgsituatie kan de aandacht voor werk afnemen, wat leidt tot verminderde prestaties.
- Sociale isolatie. Mantelzorgers hebben vaak minder tijd voor sociale contacten. Dit kan onder andere eenzaamheid veroorzaken.
-
Gevolgen van overbelasting door mantelzorg
Het combineren van werk en zorg leidt vaak tot de volgende uitdagingen:
- Verlies van focus en flexibiliteit. Mantelzorgers kunnen moeite hebben om zich aan te passen aan plotselinge veranderingen of extra taken op het werk. Vanwege hun mantelzorg verplichtingen kunnen zij minder flexibel omgaan met situaties of samenwerkingen op de werkvloer.
- Meer kans op stress en burn-out. De voortdurende druk om zowel op het werk als thuis te presteren, vraagt veel van een mantelzorger. Het kan leiden tot chronische stress en uiteindelijk burn-out bij medewerkers die mantelzorgtaken vervullen.
-
Wat jij als leidinggevende kunt doen
Als leidinggevende is het belangrijk om de juiste steun te bieden aan medewerkers met mantelzorgtaken. Dit kan door de volgende stappen te nemen:
- Vraag geregeld naar de situatie. Stel vragen zoals: “Hoe gaat het met de combinatie van werk en zorgtaken?” of “Kun je het nog goed volhouden?” Dit laat zien dat je oog hebt voor hun situatie.
- Bied praktische oplossingen. Denk aan het verlagen van de werkdruk of het tijdelijk herverdelen van taken binnen het team om de mantelzorger te ontlasten.
- Toon begrip en wees flexibel. Mantelzorg kan onvoorspelbaar zijn en het kan iedereen overkomen. Zorg ervoor dat je geduldig en begripvol bent naar de persoonlijke situatie.
-
Hulp bij mantelzorg
De ondersteuning van mantelzorgende medewerkers begint bij begrip tonen.
- Geef de mogelijkheid tot thuiswerken of flexibele werktijden. Dit kan mantelzorgers helpen om hun werk flexibeler in te richten en beter te combineren met hun zorgtaken.
- Informeer over extra verlofmogelijkheden. Mantelzorgers kunnen soms behoefte hebben aan extra verlof om zorgtaken te kunnen combineren met werk. Zo is er bijvoorbeeld kortdurend, langdurend zorgverlof of calamiteitenverlof. Zorg ervoor dat medewerkers hiervan op de hoogte zijn.
-
Preventie bij mantelzorg
Hoe kun je medewerkers die te maken krijgen met mantelzorg voorbereiden voor deze periode?
- Bied trainingen of kennissessies aan over mantelzorg. Iedere situatie van een zorgende medewerker is anders. Hulp en tips voor mantelzorg in combinatie met werk kunnen een medewerker op consistente basis verder helpen.
- Ondersteun bij het zoeken naar externe hulp. Werk samen met zorgorganisaties om mantelzorgers te helpen bij het vinden van externe hulp, zoals thuiszorg of andere zorgdiensten.
- Mentale ondersteuning. Zorgmedewerkers ervaren veel mentale druk. Zorg dat zij weten bij wie ze terecht kunnen. Bied toegang tot psychologische ondersteuning of een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf.
-
SpecialistenNet bij overbelasting door mantelzorg
Bied jouw medewerkers de juiste ondersteuning bij de combinatie van mantelzorg en werk. SpecialistenNet biedt ondersteuning in de vorm van psychologie en coaching door het hele land. Zo brengen we talent weer tot bloei. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.