Bore-out

Een bore-out is qua klachten vergelijkbaar met een burn-out, maar deze ontstaan in dit geval niet door  stress maar door gebrek aan uitdaging. Een bore-out kan worden veroorzaakt door extreme verveling op het werk, routinematig werk of een baan onder je nivaeu.

  • Wat is een bore-out?

     

    Een bore-out ontstaat wanneer er een disbalans tussen werkdruk en persoonlijke behoeften. Een bore-out kan ontstaan door onderbelasting, waarbij medewerkers te weinig uitdaging en stimulatie ervaren in hun werk. Dit kan leiden tot verveling, frustratie en een gevoel van nutteloosheid. 

  • Symptomen van een bore-out

    Een bore-out kan qua klachten enorm lijken op een burn-out. Toch kun je de verschillen herkennen.

     

    • Extreme vermoeidheid. Je kunt extreem moe zijn door verveling en een gebrek aan stimulatie.

     

    • Prikkelbaarheid. Bore-out veroorzaakt een gevoel van nutteloosheid. Dit kan resulteren in prikkelbaarheid, of een kort lontje richting collega’s.

     

    • Demotivatie. Als je geen of te weinig betekenisvolle taken kunt uitvoeren, kun je je gedemotiveerd gaan voelen.

     

    • Concentratieproblemen. Door een gebrek aan uitdaging op je werk, kan het lastig zijn om focus te houden op de taken die je wel hebt.

     

    • Somberheid. Langdurig last hebben van één of meerdere van bovenstaande symptomen, kunnen somberheid en zelfs depressieve gevoelens veroorzaken.
  • Gevolgen van een bore-out

    Hoewel een bore-out misschien relatief makkelijk te verhelpen lijkt, moeten de gevolgen ervan niet onderschat worden.

     

    • Lage productiviteit. Medewerkers die zich vervelen of niet voldoende worden uitgedaagd, presteren onder hun potentieel. Dit resulteert in minder output en creativiteit. Dit remt de groei van een organisatie.

     

    • Verhoogd ziekteverzuim. Een bore-out kan leiden tot allerlei mentale en fysieke klachten, waardoor medewerkers vaker en langer afwezig zijn. Dit heeft impact op de continuïteit van het werk en verhoogt de werkdruk voor collega’s.

     

    • Verlies van talent. Medewerkers die zich onderbenut voelen, kunnen hun motivatie verliezen en sneller op zoek gaan naar een andere baan waar ze wél uitgedaagd worden. Dit betekent voor een organisatie hoger personeelsverloop en extra kosten voor werving en training.
  • Wat jij als leidinggevende kunt doen

    Worstelt een medewerker met klachten die passen bij een bore-out? Dit is wat jij kunt doen:

     

    Zorg voor uitdagende taken. Medewerkers horen voldoende uitdaging te krijgen in hun werk. Geef hen projecten waarin ze hun talenten kunnen benutten en laat hen meedenken over oplossingen. Door variatie in taken houd je hen gemotiveerd en betrokken.

     

    Creëer mogelijkheden voor persoonlijke groei. Bied kansen voor opleiding en ontwikkeling, zodat medewerkers altijd nieuwe vaardigheden kunnen leren en zich verder kunnen ontwikkelen. Dit kan medewerkers het gevoel teruggeven dat hun werk betekenisvol is.

     

    Houd de werkdruk in balans. Niet alleen te hoge werkdruk is schadelijk, ook te weinig werk kan leiden tot problemen. Check regelmatig bij medewerkers in of zij genoeg te doen hebben en of het werk aansluit bij hun capaciteiten.

     

    Verwijs naar professionele hulp. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijfsarts, een HR-specialist, een vertrouwenspersoon, of een externe coach of psycholoog zijn. Zij helpen de medewerker bij hun herstel en de weg naar werk (terug) te vinden.

  • Preventie bij een bore-out

    Verveling en onderprestatie is een signaal om serieus te nemen. Zo voorkom je dat een bore-out de organisatie, maar ook het talent in de organisatie geen serieuze gevolgen zal hebben.

     

    • Creëer een veilige werkcultuur. In een werkomgeving waar openlijk gepraat mag worden over mentale uitdagingen, zullen medewerkers sneller aan de bel trekken wanneer zij lijden aan bore-out klachten.

     

    • Maak mentale gezondheid meetbaar. Het welzijn van werknemers omvat allerlei aspecten zoals de mentale gezondheid, fysiek welzijn, en werk-privé balans. De SpecialistenNet preventie screener brengt de mentale gezondheid van medewerkers in kaart. Afhankelijk van de resultaten wordt direct passende hulp geboden, zoals een (eenmalig) consult met een coach of maatschappelijk werker. Zo leer jij niet alleen mentale klachten (vroegtijdig) te signaleren, maar anticipeer je proactief op wat er speelt binnen de organisatie.
  • SpecialistenNet bij bore-out

    Heeft jouw organisatie te maken met hoge kosten, personeelsverloop en een hoog ziekteverzuim door bore-out klachten? SpecialistenNet biedt ondersteuning voor bore-out en overspannenheid door het hele land. Door middel van psychologie en coaching begeleiden we medewerkers op of terug naar het werk. Benieuwd naar de mogelijkheden of naar de SpecialistenNet preventie screener? Neem contact met ons op.

Bekijk ook

Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt