Inhoud
-
Wat is generatiemanagement?
Generatiemanagement draait om het herkennen en benutten van de verschillende behoeften, werkstijlen en verwachtingen van de vier generaties op de werkvloer. Het is een behoorlijke puzzel om iedereen gelukkig te houden. Door in te spelen op de verschillen per generatie, kun je als organisatie zorgen voor meer betrokkenheid, betere samenwerking en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Zo kan iedere generatie op zijn eigen manier bijdragen aan het succes van de organisatie.
-
Welke generaties zijn er op de werkvloer?
Dit zijn de kenmerken van de generaties op de werkvloer:
- Babyboomers (1945-1960): Loyaal, hardwerkend en gewend aan stabiliteit in hun loopbaan. Ze werken vaak graag lange dienstverbanden uit. Een deel van deze generatie heeft inmiddels pensioenleeftijd bereikt.
- Generatie X (1961-1980): Onafhankelijk en flexibel. Ze streven naar een goede werk-privébalans en zijn pragmatisch ingesteld.
- Millennials (1981-1995): Gericht op zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn digitaal zeer vaardig en zoeken naar flexibiliteit in hun werk.
- Generatie Z (1996-2015): Opgegroeid in het digitale tijdperk, ondernemend en gefocust op zelfontplooiing en snelle communicatie.
Op korte termijn maakt ook generatie Alpha (2010 tot ongeveer 2025) haar intrede op de arbeidsmarkt. Deze generatie heeft al vanaf jonge leeftijd toegang tot smartphones, tablets, en andere technologieën en zijn dus volledig geïnvesteerd in de digitale wereld.
-
Gevolgen van generatieverschillen
Door het onbegrip dat generaties richting elkaar kunnen hebben, kunnen zij niet altijd goed samenwerken. Dat kan leiden tot:
- Spanningen. Elke generatie heeft haar eigen ideeën over werkethiek. Dit kan onbegrip en frustaties opleveren onderling.
- Verlies van kennis. Wanneer oudere generaties hun ervaring niet doorgeven aan de nieuwste generatie, gaat er waardevolle kennis verloren.
- Miscommunicatie. Verschillende voorkeuren in communicatie, zoals ‘analoog’ en ‘digitaal’, kunnen misverstanden veroorzaken.
-
Wat jij als leidinggevende kunt doen
Als je merkt dat er onbegrip of spanningen heersen onder verschillende generaties in jouw team, kun je de volgende stappen ondernemen:
- Laat jong en oud van elkaar leren. Creëer ruimte voor uitwisseling tussen generaties, door bijvoorbeeld jongere medewerkers hun digitale kennis te laten delen, terwijl oudere medewerkers hun ervaring en strategisch inzicht overbrengen.
- Wees flexibel met werkschema’s. Iedere generatie heeft zijn eigen voorkeur voor werktijden- en manieren. Oudere werknemers hebben vaak baat bij een vast ritme, terwijl jongere werknemers meer behoefte hebben aan flexibiliteit in werktijden en werkplek.
- Investeer in een goede samenwerking. Bied trainingen of workshops aan waarbij medewerkers van verschillende generaties samenwerken en van elkaar leren. Dit versterkt de samenwerking en zorgt voor nog meer kennis in de organisatie.
-
SpecialistenNet en generatiemanagement
SpecialistenNet heeft de kennis in huis om verschillende generaties beter met elkaar te laten werken, zodat mentale uitdagingen voorkomen worden. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op.