Inhoud
-
Wat is een depressie?
Depressie is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van verdriet, leegte of verlies van interesse in activiteiten die vroeger plezierig waren. Het is meer dan alleen een tijdelijke neerslachtigheid en kan zonder behandeling maanden of zelfs jaren aanhouden, met ernstige gevolgen voor het dagelijkse functioneren.
-
Symptomen van een depressie
De symptomen van depressie kunnen variëren, maar er zijn vijf signalen die het belangrijkste zijn om in de gaten te houden. We spreken van een depressie als een van de volgende factoren langer aanhoudt dan twee weken.
- Somberheid. Een langdurig gevoel van verdriet dat niet zomaar verdwijnt.
- Piekeren. Aanhoudend doemdenken over situaties in je leven of de wereld.
- Vermoeidheid. Extreme moeheid, zelfs na voldoende slaap.
- Slaapproblemen. Moeite met inslapen, doorslapen, of juist overmatig slapen.
- Ander eetpatroon. Moeite met focussen, nadenken of beslissingen nemen.
- Vaker bezig zijn met de dood. Meer gedachten of interesse in de dood, soms zelfs met plannen maken.
-
Oorzaken van depressie
De oorzaken van depressie zijn complex en kunnen variëren.
- Erfelijke factoren. Genen, hormonale veranderingen, en chemische onbalans in de hersenen kunnen bijdragen aan het ontstaan van depressie.
- Psychologische factoren. Stressvolle levensgebeurtenissen, zoals verlies van een dierbare, werkgerelateerde problemen, of trauma, kunnen triggers zijn.
- Sociale factoren. Isolatie, gebrek aan steun, of langdurige conflicten in relaties kunnen het risico op depressie verhogen.
-
Gevolgen van een depressie
Depressie brengt gevolgen mee voor een medewerker op de werkvloer, maar ook voor de organisatie.
Beperkte sociale interactie en teamwork. Medewerkers met een depressie kunnen geneigd zijn zich sneller terug te trekken. Dit zorgt ervoor dat verbinding met collega’s verdwijnt en samenwerking kan tegenzitten.
Gebrek aan concentratie. Het vasthouden van aandacht kan moeilijk zijn, wat het uitdagend maakt om deadlines en prestaties te behalen.
Verzuim en hoge kosten. Wanneer depressie een rol speelt bij een medewerker, kunnen de kosten voor een organisatie hoog oplopen. Bijvoorbeeld door verminderde prestaties, medische kosten en investeringen in vervangend personeel of andere ondersteuning.
-
Wat jij als leidinggevende kunt doen
Als leidinggevende kun je de depressie niet oplossen. Wel zijn er allerlei interne en externe hulpbronnen die je een medewerker kunt bieden:
Bedrijfsarts. Kan helpen bij het identificeren van depressie en een herstelplan opstellen.
HR-ondersteuning. Biedt begeleiding bij het aanpassen van werktaken en het bevorderen van een ondersteunende werkomgeving.
Vertrouwenspersoon. Deze persoon kan een veilige plek bieden voor medewerkers om gevoelens te bespreken en naar oplossingen te zoeken.
Psychologie of coaching. Gerichte gesprekstherapieën zoals cognitieve gedragstherapie of ACT kunnen zeer effectief zijn in het behandelen van depressie.
-
Preventie en tips voor depressie
Zorg voor een werkomgeving waar talent tot bloei mag komen en ondersteund wordt.
Praat erover. Zorg voor een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om hun zorgen en gevoelens te delen.
Vroegtijdige interventie. Leer meer over de vroegtijdige symptomen van depressie en grijp door middel van een interventie op tijd in, om ergere klachten te voorkomen.
-
Extra hulpmiddelen voor depressie
Je staat er niet alleen voor.
Depressie vereniging. De Depressie Vereniging is dé patiëntenvereniging voor mensen met een depressie en hun naasten.
MIND. Hulpmiddelen en informatie over geestelijke gezondheid en depressie.
113 Zelfmoordpreventie. Hulp en ondersteuning voor mensen die worstelen met suïcidale gedachten.
-
SpecialistenNet bij depressie
Depressie raakt jaarlijks wel 9 procent van de Nederlande beroepsbevolking en zorgt voor langdurige uitval bij organisaties. SpecialistenNet biedt ondersteuning bij depressieve klachten door het hele land. Door middel van psychologie en gerichte behandelmethoden helpen we medewerkers bij hun herstel. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.