Preventie

Zware psychische klachten kunnen vaak voorkomen worden door een preventieve aanpak. Onderhoud je mentale gezondheid door bijvoorbeeld coaching of specifieke trainingen.
  • Wat is preventie?

    Preventie op de werkvloer gaat om het voorkomen en aanpakken van psychische problemen. Dit doe je door een goede werk-privé balans te stimuleren en een veilige werkomgeving te creëren, zoals het herkennen van stresssignalen en het bieden van ondersteuning via coaching en gezondheidsprogramma’s om je team gezond en tevreden te houden.

  • Waarom preventie noodzakelijk is

    Het verzuimpercentage van medewerkers die uitvallen door een burn-out blijft ieder jaar stijgen. Voorkomen is beter dan genezen is belangrijker dan ooit voor organisaties vandaag de dag. Hierom is preventie noodzakelijk:

     

    • Voorkomen van burn-out. Door stress en overbelasting vroegtijdig aan te pakken, kunnen medewerkers mentale uitputting voorkomen. Zo belanden zij niet langdurig thuis met burn-out klachten.

     

    • Hoge kosten beperken. De geldbedragen kunnen hoog oplopen. Het MKB Servicedesk heeft in samenwerking met het CPB berekend dat de kosten per medewerker per dag 405 euro bedragen. Deze schatting is berekend op basis van een Nederlandse medewerker met een gemiddeld jaarinkomen van € 36.500,-.

     

    • Productiviteit verhogen. Langdurig verzuim kan leiden tot een kettingreactie van productiviteitsverlies, op individueel niveau én voor de hele organisatie. Wanneer collega’s herhaaldelijk de taken van afwezige werknemers moeten overnemen kan dit leiden tot overwerk, stress en een afname van de algemene werktevredenheid. Hoe langer dit duurt, hoe meer de tevredenheid en gedrevenheid eronder komen te lijden.

     

    • Talent behouden. Het grootste verlies dat een organisatie kan leiden, is het verliezen van getalenteerde medewerkers. Steeds meer medewerkers zoeken naar organisaties die een gezonde organisatiecultuur omarmen en actief het welzijn van hun medewerkers ondersteunen. Langdurig verzuim kan een signaal zijn jouw organisatie hierin tekortschiet en kan potentiële kandidaten afschrikken. Daarnaast loopt de motivatie en betrokkenheid van huidige werknemers gevaar.

     

  • Wat jij als leidinggevende kunt doen

    Als leidinggevende speel je een belangrijke rol in preventieve zorg voor je medewerkers.

     

    • Regelmatige check-in’s en evaluaties.Dit helpt om stressfactoren vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.

     

    • Verlaag de werkdruk. Evalueer regelmatig de taken van je medewerkers en prioriteer wat echt belangrijk is. Verdeel werk waar mogelijk en geef jouw team de ruimte om nee te zeggen tegen onhaalbare deadlines.

     

    • Maak stress meetbaar. Met behulp van enquêtes, interviews of stressmetingen krijgt jouw organisatie een beter beeld van het algehele stressniveau per afdeling en op organisatieniveau.

     

    • Breng mentale gezondheid in kaart. De SpecialistenNet preventie screener brengt de mentale gezondheid van medewerkers in kaart. Afhankelijk van de resultaten wordt direct passende hulp geboden, zoals een (eenmalig) consult met een coach of maatschappelijk werker. Zo leer jij niet alleen mentale klachten (vroegtijdig) te signaleren, maar anticipeer je proactief op wat er speelt binnen de organisatie.
  • SpecialistenNet en preventie

    Laat medewerkers niet alleen worstelen. Kom pro-actief in actie en dring verzuim terug met een preventieve aanpak. Bouw aan een werkomgeving waar talent mag bloeien.

     

    Preventie screener

    Middels de preventie screener van SpecialistenNet worden zichtbare en onzichtbare arbeidsrisico’s middels een screening in beeld gebracht met als doel een gezonde(re) en veilig(ere) werkomgeving.

     

    Bevindt een medewerker zich in de ‘gevarenzone’, – dat wil zeggen dat eerste signalen zichtbaar zijn die aandacht vergen – dan biedt één therapiesessie (Single Session Therapy) vaak al voldoende aanknopingspunten voor duurzaam herstel. Medewerkers in deze zone worden vroegtijdig ontdekt en benaderd door een SpecialistenNet psycholoog.

     

    Lees ook: ‘Snelle hulp voor medewerkers met mentale klachten’.
    Luister ook: ‘Wake up Call: Focus op Preventie’

Bekijk ook

Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt