• Lees
 • HR-Professionals
 • Medewerker
 • Leidinggevende
3m 13/04/2023

De kunst van bevlogenheid op de werkvloer

Het is een fantastische eigenschap die bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers: bevlogenheid. In dit artikel zoomen we verder in op bevlogenheid, waarom het belangrijk is en het succes dat het voor zowel de medewerkers als de organisatie op kan leveren.  

Bevlogenheid is een gemoedstoestand die medewerkers ervaren als hun werk ze boeit, motiveert en inspireert. Bevlogen medewerkers zijn doorgaans gelukkiger, energieker en productiever.

 

De kracht van bevlogenheid

 

Iedereen kent er wel een: die collega die nooit genoeg lijkt te krijgen van werk. De passie, energie en betrokkenheid spatten ervan af. Hij of zij ziet eindeloze mogelijkheden, droomt groot en staat vooraan in de rij bij nieuwe projecten. Van werkstress lijkt hij of zij geen tot nauwelijks last te hebben. Wat heeft deze collega dat de rest niet heeft?

Het antwoord op die vraag is bevlogenheid. De bevlogen collega benadert zijn werk als meer dan enkel een takenpakket om af te werken. Hij kan zijn passie kwijt in de functie, vergaart energie uit de werkzaamheden en plukt daar de vluchten van. Waar de grote toewijding aan werk bij anderen druk kan veroorzaken, is daar bij de bevlogen medewerker geen sprake van. Hij of zij ervaart niet gauw werkstress, omdat het werk hem of haar minder moeite kost.

De bevlogen medewerker mag gerust uniek genoemd worden, want uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid van TNO en CBS blijkt dat slechts 18 procent van de Nederlandse medewerkers bevlogen is. Dit bleef stabiel in de afgelopen jaren. Het onderzoek laat zien dat medewerkers die meer autonomie en sociale steun ervaren over het algemeen bevlogener zijn dan de medewerkers die deze factoren minder ervaren.

 

Factoren die bijdragen aan bevlogenheid onder medewerkers

 

Bevlogenheid heeft een positieve invloed op meerdere vlakken. Hieronder lichten we een aantal hiervan uit:

 

Sociale verbondenheid

Samen naar een doel werken en successen delen: het versterkt de connectie en onderlinge verbondenheid binnen jouw team. Bevlogen medewerkers brengen een positieve sfeer op de werkvloer. Grote kans dat het overslaat op andere collega’s, wat kan resulteren in een sterkere teamgeest en betere prestaties.

Autonomie en zeggenschap

De vrijheid om taken zelfstandig uit te voeren en beslissingen te nemen, bevordert de betrokkenheid en motivatie van medewerkers. Daarmee groeit vaak ook de verantwoordelijkheidszin, motivatie en dus ook bevlogenheid. Het kan bijdragen aan hogere prestaties en een algeheel positieve werkcultuur.

Uitdaging en groeimogelijkheden

Even een dipje of de motivatie kwijt: het kan iedereen gebeuren. Juist op de werkvloer, waar bepaalde taken na een tijd hun uitdaging verliezen.

Bevlogen zijn in je werk betekent ook dromen over de toekomst. Het toetsen en realiseren van nieuwe uitdagingen of doelen die je voor jezelf stelt. Medewerkers die de ruimte krijgen voor groei en ontwikkeling door bijvoorbeeld aangeboden trainingen, voelen zich gemotiveerd en betrokken bij hun werk.

Een positieve werkcultuur

Een positieve instelling werkt aanstekelijk. Als collegialiteit, waardering en steun van zowel collega’s als leidinggevenden de norm zijn, zal dat de bevlogenheid van andere collega’s ten goede komen.


In welke mate heerst er bevlogenheid op jouw werkplek? Verschillende zaken kunnen bevlogenheid blokkeren of afremmen, zoals 
druk op het mentale denkvermogen. Check dit artikel  als je benieuwd bent welke tools en eigenschappen je kunt inzetten voor meer duurzame inzetbaarheid.

 

Door middel van gerichte coaching of psychologie helpen wij de weg naar bevlogenheid terug te vinden door talent te (her)ontdekken en ontwikkelen.

 

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie? Laten we kennismaken! Neem contact met ons op.

Bekijk ook:

 • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

  Lees meer
 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt