
- Lees
- HR-Professionals
- Verwijzer
Wanneer heeft jouw organisatie een bedrijfspsycholoog nodig?
Als HR-manager of casemanager weet je dat mentale uitdagingen en stress binnen teams een enorme impact kunnen hebben op medewerkers én op de organisatie. Wanneer is het tijd om een bedrijfspsycholoog in te schakelen en wat doet een bedrijfspsycholoog precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over bedrijfspsychologen en de impact ervan op een gezonde werkomgeving waar talent tot bloei komt.
In dit artikel:
-
- Wat doet een bedrijfspsycholoog?
- Hoe kies je de juiste bedrijfspsycholoog voor jouw organisatie?
- Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en een bedrijfspsycholoog?
- Bedrijfspsycholoog inschakelen: hier moet je op letten
- Interne vs. externe bedrijfspsycholoog: wat is beter?
- Een bedrijfspsycholoog als onderdeel van jouw vitaliteitsbeleid
- Een externe bedrijfspsycholoog via SpecialistenNet
- Veelgestelde vragen over bedrijfspsychologen.
Wat doet een bedrijfspsycholoog?
Een bedrijfspsycholoog richt zich als specialist op het voorkomen en verhelpen van werkgerelateerde psychische klachten bij medewerkers en teams. Een bedrijfspsycholoog helpt organisaties bij het verminderen van stress, burn-out en werkdruk, zodat werknemers optimaal kunnen functioneren. Bijvoorbeeld door individuele gesprekken te voeren, trainingen te geven en organisatieadvies te geven.
Een bedrijfspsycholoog ondersteunt een organisatie op verschillende niveaus:
- Persoonlijk. Individuele psychologie gesprekken bij stress, burn-out en thema’s als angst en paniek, rouw en verlies.
- Team. Trainingen in communicatie, samenwerking en gedragsverandering.
- Organisatie. Advies over werkdruk, cultuurverandering en sterk leiderschap.
- Preventief. Zichtbare en onzichtbare risico’s opmerken voordat ze tot leiden tot uitval en langdurig verzuim.
Om zoveel mogelijk effect te ervaren van de bedrijfspsycholoog, schenk je aandacht aan alle of meerdere van bovenstaande niveaus.
Hoe kies je de juiste bedrijfspsycholoog voor jouw organisatie?
Als HR-manager of casemanager wil je een bedrijfspsycholoog die echt impact maakt. Maar hoe vind je de juiste professional? We raden je aan op deze punten te letten:
- Kennis en specialisatie. Heeft de psycholoog de juiste kennis en ervaring van de branche? Weet diegene welke uitdagingen actueel zijn en hoe je hierop het beste kunt inspelen?
- Werkwijze. Past de aanpak van de bedrijfspsycholoog bij jouw organisatiecultuur?
- Beschikbaarheid. Afhankelijk van de behoefte in de organisatie, kies je voor een bedrijfspsycholoog die incidenteel werkt of langdurig werkt. Investeer je in een interne bedrijfspsycholoog, of kies je toch voor een (interim) specialist die onafhankelijk is van je organisatie?
- Ervaringen en certificaten. Controleer of de psycholoog voldoende bevoegd is, relevante certificaten heeft behaald en aangesloten is bij een beroepsvereniging zoals het NIP.
Door bovenstaande factoren mee in overweging te nemen, haak je de juiste professional aan die past bij jouw medewerkers en organisatie.
Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en een bedrijfspsycholoog?
Over het verschil tussen een bedrijfsarts en een bedrijfspsycholoog kan nog weleens verwarring ontstaan. De namen lijken op elkaar, maar de functies hebben een hele andere invulling. Dit zijn de verschillen:
- Bedrijfsarts. Een bedrijfsarts biedt begeleiding binnen psychologie, coaching– of bedrijfsmaatschappelijk werk trajecten. De bedrijfsarts maakt op basis van medische achtergrond en klachten van de medewerker een inschatting van de hulp die nodig is. Een bedrijfsarts meldt een medewerker aan voor de juiste interventie en biedt ondersteuning bij de terugkeer naar (nieuw) werk.
- Bedrijfspsycholoog. Een bedrijfspsycholoog is gespecialiseerd in mentale gezondheidsuitdagingen op de werkvloer en biedt met ondersteuning van specifieke behandelmethoden (ACT, CGT of EMDR) passende hulp voor de medewerker.
Omdat beide rollen zich actief bezig houden met het versterken van het welzijn van medewerkers, versterken zij elkaar in hun rol. Het is dus aan te raden om zowel een bedrijfsarts als een bedrijfspsycholoog aan te haken bij mentale zorgtrajecten.
Bedrijfspsycholoog inschakelen: hier moet je op letten
Overweegt jouw organisatie om een bedrijfspsycholoog in te schakelen? Vergeet de belangrijkste aandachtspunten niet:
- Het doel. Wat wil je bereiken? Is het belangrijkste doel om verzuim te verlagen, stress te verminderen of de werksfeer verbeteren?
- Interne of externe psycholoog. Bepaal of een interne bedrijfspsycholoog beter past bij jouw organisatie of dat een externe professional flexibeler inzetbaar is.
- Kostenplaatje. Bekijk het kostenplaatje en de potentiële besparingen door lager verzuim en hogere productiviteit.
- Draagvlak creëren. Betrek teams, leidinggevenden en medewerkers bij de introductie van de bedrijfspsycholoog, zodat er daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van de hulp.
- Evalueer het resultaat. Evalueer de effectiviteit van de trajecten en de toename van een positieve werkcultuur.
Een bedrijfspsycholoog als onderdeel van jouw vitaliteitsbeleid
Als HR-manager of casemanager heb je een belangrijke rol in het welzijn van medewerkers. Een bedrijfspsycholoog kan hierin een cruciale schakel zijn. Wanneer medewerkers zich mentaal goed voelen, presteren ze beter, zijn ze productiever en ervaren ze minder werkdruk. Dit leidt tot een gezondere en succesvollere organisatie. Wil je de stap zetten naar een duurzaam vitaliteitsbeleid? Dan is een bedrijfspsycholoog geen optie, maar een strategische keuze die bijdraagt aan het lange termijn welzijn van je team én je bedrijf.
Een externe bedrijfspsycholoog via SpecialistenNet
Een psycholoog op de werkvloer biedt 1-op-1 hulp aan medewerkers die door psychische klachten vastlopen in hun werk of gezondheidsproblemen ervaren. Soms zijn de mentale klachten veroorzaakt door werkgerelateerde stress, ongewenst gedrag of conflicten op de werkvloer. Maar ook privé-situaties kunnen van invloed zijn, bijvoorbeeld als een medewerker geconfronteerd wordt met rouw en verlies of een nieuwe levensfase zoals de overgang. Een psycholoog van SpecialistenNet werk naast de medewerker zelf, samen met een bedrijfsarts, leidinggevende of casemanager.
Een psycholoog via SpecialistenNet kan uitkomst bieden bij mentale klachten die medewerker én organisatie belemmeren. Met een landelijk netwerk van specialisten, zijn wij altijd in de buurt. Bekijk onze kaart voor alle locaties. Specifieke vragen over onze specialisaties of behandelmethoden? Ons Customer Care team staat voor je klaar. Neem contact met ons op, of meld direct een medewerker aan.