• Lees
  • HR-Professionals
  • Leidinggevende
7m 09/01/2024

Nooit uitgeleerd: zo stimuleer je loopbaanontwikkeling bij medewerkers

Werken en leren is al jaren een gouden combinatie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we alles uit over het nut van loopbaanontwikkeling en hoe het niet alleen bijdraagt aan persoonlijke groei, maar ook aan het succes op verschillende lagen in de organisatie.

 

In deze blog lees je over:

  • Wat is loopbaanontwikkeling?;
  • Vormen van loopbaanontwikkeling;
  • Waarom is loopbaanontwikkeling belangrijk?;
  • Voordelen loopbaanontwikkeling;
  • Loopbaanontwikkeling stimuleren bij medewerkers;
  • Het effect van leren op mentale gezondheid.

 

 

Wat is loopbaanontwikkeling?

 

 

Loopbaanontwikkeling is al werkend leren. Een loopbaan is de periode waarin je werkt. Gedurende je loopbaan voer je – doorgaans verschillende – werkfuncties uit.

 

Bij loopbaanontwikkeling groei je in je huidige rol, stap je over naar een andere branche en leer je nieuwe vaardigheden.

 

Hoe vaak je ook van baan veranderd, een loopbaan staat nooit stil. Gedurende je werk blijf je constant ontwikkelen.

 

Loopbaanontwikkeling betekent dus niet altijd het beklimmen van de carrièreladder. Het kan een overstap naar een andere branche zijn, een omscholing of juist een stap terug zetten qua functie. Bijvoorbeeld omdat leidinggeven toch niet het sterke punt van de medewerker bleek te zijn.

 

 

Toenemende trend

 

Op de arbeidsmarkt is de aandacht voor een leercultuur sterk gegroeid. Organisaties geloven en investeren meer in opleiding en training bij hun medewerkers. ‘De Leermonitor, ’23’, een onderzoek van TNO, toont aan dat een (informele) leercultuur vooral voorkomt in omgevingen waarbij autonomie en steun van leidinggevenden sterker aanwezig is. Hoe gevarieerder het werk, hoe hoger het aantal (bij)scholingen.

 

Leergedrag is in allerlei sectoren verder ontwikkeld. Medewerkers in de zorg lieten zich in 2023 het meeste bijscholen. Uit De leermonitor (TNO, 23): ‘Er zijn aantoonbare opvallende verschillen in leergedrag, urgentiegevoel en aanwezigheid van stimulerende factoren tussen diverse groepen werkenden in Nederland.  Zo blijkt  dat 60% van de hoger opgeleide werknemers in het afgelopen jaar een opleiding of cursus heeft gevolgd, terwijl dit percentage slechts 37% is onder lager opgeleiden.’

 

Blog | Nooit uitgeleerd | Loopbaancoaching

 

Een passende baan 

 

Wat voor werk bij je past, hangt af van allerlei factoren. Competenties en vaardigheden bijvoorbeeld. Maar ook levensfasen, ambities, opleidingsniveaus, interesses en ervaringen spelen mee. Grote veranderen in het vakgebied of het persoonlijke leven kunnen ook wisselingen in de loopbaan teweeg brengen. 

 

Vormen van loopbaanontwikkeling

 

Invloed uitoefenen op de loopbaan kan op verschillende manieren, zoals: 

 

  • Doorgroeien naar een andere rol, waarbij salaris mogelijk meegroeit;
  • Een cursus of training volgen, zoals spreken voor grote groepen;
  • Praktische vaardigheden trainen;
  • Loopbaandoelen opstellen;
  • Een carrièreplan maken.

 

Een ander sterk voorbeeld van loopbaanontwikkeling is jobcrafting.

 

Jobcrafting

 

De tijd van dienstbaar een takenpakket volgen is voorbij. Tegenwoordig hebben medewerkers steeds meer invloed op hun eigen baan.

 

Het zelf sleutelen aan een baan wordt ook wel jobcrafting genoemd. Bij jobcrafting stel je – samen met de werkgever – de ideale baan samen. Denk aan werktaken, werkinrichting, tijdsefficiëntie en belasting. Eén ding staat voorop: deze ideale baan draagt bij aan de ontwikkeling en het volledig potentieel van de medewerker. 

 

Jobcrafting betekent het ‘snijden en schaven’ aan je (huidige) baan waardoor een takenpakket ontstaat naar jouw wensen en idealen. Als medewerker kun je bepaalde beperkingen ervaren binnen je werksituatie, bijvoorbeeld over werkuren, samenwerkingsvormen of de locatie van werken.

 

Soms zijn er kleine aanpassingen nodig om jouw werk makkelijker of leuker te maken. Met jobcrafting neem je de regie hierover in eigen handen. 

 

Jobcrafting heeft als doel: talenten optimaal inzetten. Dit houdt in dat je taken herprioriteert en energievretende taken afbouwt, waardoor er meer tijd over blijft om te besteden aan de aspecten van jouw werk die je leuk vindt.

 

Waarom is loopbaanontwikkeling belangrijk?

 

De loopbaan maakt een groot deel uit van je leven. Des te belangrijker om deze goed in te vullen! De meeste mensen beginnen hun loopbaan nadat ze afgestudeerd zijn en werken tot aan hun pensioen. 

 

Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je je als mens. Je maakt dingen mee in je persoonlijke én werkende leven. Deze ervaringen en life events kunnen invloed hebben op de loopbaan. 

 

Loopbaanontwikkeling is belangrijk omdat het bijdraagt aan kennis en vaardigheden, welke direct toepasbaar zijn op het werk.

 

Liever twintig jaar dezelfde functie blijven uitvoeren? Niks mis mee. Pas wanneer de ontwikkeling stopt en er geen uitdaging meer is binnen de taken op je werk, ligt het risico op een bore-out op de loer. 

 

De voordelen van loopbaanontwikkeling

 

Loopbaanontwikkeling biedt verschillende voordelen voor zowel de medewerker als de organisatie.

 

  • Nieuwe uitdagingen;
  • Werktevredenheid;
  • Persoonlijke ontwikkeling;
  • Innovaties in een team;
  • Optimaal gebruik van talent;
  • Kickstart voor de carrière.

 

Wanneer is loopbaanontwikkeling nodig? 

 

Wanneer medewerkers als het ware ‘vastlopen’ in hun huidige functie, kunnen zij baat hebben bij loopbaanontwikkeling. Zo kan er sprake zijn van aangeleerde hulpeloosheid,  het gouden kooi syndroom, verschillen in persoonlijkheden of een generatiekloof.

 

Loopbaanontwikkeling kan energie en motivatie terugbrengen, nieuwe ideeën teweeg brengen en uiteindelijk bijdragen aan werkgeluk.

 

Loopbaanontwikkeling stimuleren bij medewerkers

 

Iedereen heeft baat bij loopbaanontwikkeling. Ook als je blij bent met je huidige baan. Het is gemakkelijk om ontwikkeling uit het oog te verliezen bij dagelijkse werktaken en drukke projecten. Met deze tips stimuleer je loopbaanontwikkeling bij medewerekrs.

 

Voer het goede gesprek

 

Maak van tevoren duidelijk dat het om een goed gesprek gaat. Zo zet je direct een positieve toon. Focus op wat er goed gaat, benoem waar je trots op bent als leidinggevende en laat de medewerker benoemen wat hun eigen hoogtepunten waren.

 

Wees duidelijk over de mogelijkheden

 

Waarschijnlijk is er een budget vrijgemaakt voor medewerkers om te besteden aan opleiding. Het komt vaak voor dat medewerkers dit niet weten. Zonde! Communiceer duidelijk wat er wel en niet aangeboden wordt vanuit de werkgever.

 

Ontmoet het netwerk

 

Leer jij liever van mensen uit de praktijk? Ga dan eens in gesprek met een professional uit het vakgebied. Zo kun je al pratende ontdekken wat er wel en niet bij een bepaalde functie of vakgebied hoort, zonder direct ontslag te nemen.

 

Stel concrete doelen en kom er op terug


Doelen zijn er om behaald te worden. Maar in de praktijk worden ze vaak vergeten of verwaarloosd. Houd het doel in zicht en kom er op vooraf vastgestelde momenten op terug. Lijkt het doel niet haalbaar? Stel het dan bij.

 

Maak een groeiplan


Durf verder te kijken dan de logische weg. Daag jezelf of de medewerker uit om goed na te denken waar hij of zij naartoe wil groeien. En als iemand niet naar een andere rol toe wil werken, aan welke vaardigheden zou hij of zij dan willen werken? Door middel van een groeiplan schets je een duidelijke koers voor de medewerker.

 

Identificeer valkuilen en weerstand

 

Is er geen behoefte aan loopbaanontwikkeling? Het is niet verplicht. Wel kan de weerstand ervoor, een signaal zijn van demotivatie, een bore-out of een negatieve werksfeer. Ga daarover in gesprek.

 

 

Mentale gezondheid en opleiding tijdens werk

 

Loopbaanontwikkeling kan ook positieve uitwerking hebben op mentale gezondheid. Er is zelfs een aantoonbaar verband tussen onduidelijke taak- en rolverdeling en mentale gezondheidsklachten. Dat toonde Trimbos aan in eerder onderzoek

 

Werknemers kunnen zich onrechtvaardig behandeld voelen als de beloning niet overeenkomt met de moeite die ze doen.

 

Praat met ons

 

Wil je graag stappen zetten in jouw loopbaan? Je bent niet de enige! Hoe het ook ontstaat, wij helpen je graag helderheid en grip te krijgen op jouw kijk op de toekomst. Dat doen wij met onze specifieke methode, gericht op de ontwikkeling van talenten.

 

Benieuwd hoe we dit in de praktijk brengen binnen jouw team? Neem contact met ons op.

 

BLIJF OP DE HOOGTE

Wekelijks de laatste trends en toepasbare tips rechtstreeks in je mailbox? Abonneer je op de SpecialistenNet Linkedin newsletter! 📩

SpecialistenNet
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt