- Lees
- HR-Professionals
- Leidinggevende
Generatiekloof op de werkvloer: hoe houd je medewerkers duurzaam inzetbaar?
De ene medewerker kan het werk niet loslaten, terwijl een ander al jaren aan het aftellen is. Hoe oudere medewerkers omgaan met het naderende pensioen is per persoon verschillend. Hoe houd je de babyboomer duurzaam inzetbaar in een arbeidsmarkt waar vooral Millennials en Gen Z aan het stuur staan? We vroegen het aan Nicole Moreaux, arbeidspsycholoog bij SpecialistenNet.
Het lijkt soms alsof de arbeidsmarkt alleen nog draait om het binden en behouden van de generatie Millennial en Z. Organisaties hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt en halen alles uit de kast om de jonge generatie aan zich te verbinden. Een babyboomer die reageert op openstaande vacatures? Vaak genoeg belanden die CV’s onderop de stapel, blijkt ook uit onderzoek van CNV.
“Neem als organisatie de overtuigingen over generaties op de werkvloer onder de loep. Kloppen deze nog wel?”
Wat is er mis met de babyboomer?
“Helemaal niets!”, reageert Nicole Moreaux, arbeidspsycholoog bij SpecialistenNet. “Het valt me op dat veel organisaties huiverig zijn om 55+ aan te nemen. Terwijl een 55+’er nog een loopbaan van ruim 10 jaar voor zich heeft en vaak een schat aan expertise meeneemt. Zonde! Zeker in de huidige arbeidsmarkt waar talent lastig te vinden is”. Nicole daagt organisaties uit om hun overtuigingen over generaties op de werkvloer onder de loep te nemen. Kloppen deze overtuigingen wel? Er zijn namelijk een heleboel functies die uitermate geschikt zijn voor babyboomers.
Generatiekloof
Wat is de kracht van oudere medewerkers? Ervaring en expertise. En laat dit nu precies aansluiten op dat wat Millennials keihard nodig hebben: begeleiding, feedback en erkenning. Weet je deze twee te combineren, dan heb je als organisatie goud in handen, vindt Nicole. Maar dan moet je daar wel op inzetten. “Het is vaak de jongere generatie die verantwoordelijk is voor de bedrijfscultuur en werkprocessen. Die generatiekloof wordt pijnlijk zichtbaar in de keuzes die gemaakt worden. De babyboomers kunnen dan het gevoel krijgen dat zij richting de minderheid gaan en daarmee het onderspit aan het delven zijn.”
“Functies zoals buddy, stagebegeleider of vertrouwenspersoon zijn uitermate geschikt bij deze doelgroep.”
De zoveelste reorganisatie
Nicole ontvangt regelmatig eind 50’ers in haar praktijk die moeite hebben om mee te draaien in de snel veranderende arbeidsmarkt. Een Millennial gaat hier neurologisch gezien makkelijker mee om. Voor een babyboomer vraagt de zoveelste reorganisatie meer tijd, aanpassing en energie om op hetzelfde niveau te blijven presteren. Overspannenheid en overwerktheid zijn dan vaak de gevolgen. Hoe je hier als organisatie mee omgaat? Zorg dat je babyboomers binnen de organisatie niet uit het oog verliest, adviseert onze psycholoog.
Aandacht voor uitstroom
Veel organisaties hebben instroomprogramma’s maar geen uitstroomprogramma’s. Zorg dat vanuit HR een duidelijk beleid is ontwikkeld om met medewerkers duurzaam naar het einde van hun loopbaan te begeleiden. Bespreek samen hoe de medewerker de laatste 10 á 15 jaar invulling wilt geven aan zijn of haar carrière. En benadruk dat de doelgroep nog steeds een belangrijke rol heeft binnen de organisatie. Onderzoek samen welke werkzaamheden aansluiten bij de medewerkers. Functies zoals buddy, stagebegeleider of vertrouwenspersoon zijn uitermate geschikt bij deze doelgroep.
Meer halen uit de generatie babyboomer? Onze training ‘Grijs Talent’ ondersteunt organisaties het beste te halen uit medewerkers. Neem contact op over de mogelijkheden.