• Lees
 • HR-Professionals
 • Medewerker
 • Leidinggevende
2m 04/01/2022

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden

Hoe vaak ga jij naar de dokter terwijl je je topfit voelt? Waarschijnlijk nooit. Je krijgt pas bijles als het slecht gaat op school en er wordt een bril aanbevolen als je niet meer goed kan zien. Pas als er een probleem is, is er reden om naar verbetering te zoeken.

 

Een logische gedachtengang, toch? Ja en nee. Het scheelt een hoop tijd en energie om pas met verbetering aan de slag te gaan als daar een aanleiding voor is. Toch is er daardoor een specifiek mechanisme in ons systeem terechtgekomen wat tegen ons werkt. We gaan er namelijk onbewust vanuit dat je per definitie een probleem nodig hebt als je jezelf wilt verbeteren. Problemen worden in ons hoofd dus een noodzakelijk startpunt. En dat is precies waar het misgaat.

 

Aan jezelf werken omdat je dat graag wil, of om juist problemen te voorkomen, ligt niet direct in ons straatje. Ja, er komt meer aandacht voor coaching en preventie tegen mentale klachten. Maar het lijkt ons ene oor in, en het andere oor uit te gaan. In het streven naar verbetering als oplossing voor een probleem schuilt echter een grote veroorzaker van ons falen. Het meer is namelijk nooit vol. Het kan altijd beter, sneller, slimmer, productiever en mooier. En zo veroorzaak je eigenlijk alleen maar meer problemen, stress en zelfafwijzing.

 

Als we nu met zijn allen gaan focussen op beter worden zonder ziek te zijn. Bijvoorbeeld door eens aan te kloppen bij een coach. Niet omdat het niet goed met je gaat, maar puur en alleen omdat je nieuwe dingen wilt leren. Die instelling helpt niet alleen ten behoeve van je eigen duurzame inzetbaarheid, maar ook om al te kunnen genieten van wat je allemaal wél kan en hebt.

 

Op zoek naar een coach of trainer voor jezelf of jouw medewerkers? Wij kunnen je helpen. Vraag hier naar meer informatie.

Bekijk ook:

 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
 • Wake Up Call #3: Beginners mind

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG