• Lees
 • HR-Professionals
 • Leidinggevende
3m 24/11/2022

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en dat is… medewerkers met financiële stress

Het kan je niet ontgaan zijn: stijgende energieprijzen, inflatie en een duurdere boodschappenkar. Medewerkers kunnen mogelijk in de problemen komen, omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hierdoor kunnen allerlei vormen van stress ontstaan die onder andere effect hebben op het geluk, de gezondheid en prestaties op de werkvloer. In dit blog vertellen we waarom het belangrijk is om over financiële stress te praten, hoe je financiële stress herkent en welke hulpmiddelen je kan aanbieden aan medewerkers.

 

Waarom je financiële stress bespreekbaar moet maken op de werkvloer

Veel mensen hebben het er niet graag over: geldzaken. Zonder dat het erg opvalt hebben best veel medewerkers problemen in hun financiële situatie blijkt uit onderzoek van Nibud. Het blijkt namelijk dat 20% van de Nederlandse huishoudens geldproblemen heeft, dit zijn 1.500.000 huishoudens. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Nibud uit 2018 dat 16% van de Nederlanders maandelijks of altijd in het rood staat.

 

Bij volwassenen is schaamte de voornaamste oorzaak van het niet om hulp durven vragen of praten over financiële stress. Het is toch wel iets heel persoonlijks en intiems om bijvoorbeeld te vertellen dat je de rekeningen niet meer kan betalen of dat je moet bezuinigen. Daarom is het belangrijk om medewerkers hierin tegemoet te komen.

 

Dit zijn de gevolgen van financiële stress

Het is belangrijk om meer begrip te hebben voor en minder taboe te hebben op het ondervinden van geldproblemen. We moeten ons realiseren dat het iedereen kan overkomen. De inflatie begint bij veel medewerkers echt zijn tol te eisen. Niet alleen bij de lagere en gemiddelde inkomens, ook mensen met een hoog inkomen voelen het in hun portemonnee. De impact van geldzorgen levert financiële stress op, wat kan leiden tot de volgende gevolgen die effect hebben op het presteren van de medewerker:

·        Slechte nachtrust

·        Gedemotiveerd zijn

·        20% minder productiviteit

·        Slechter concentreren

·        Hoger ziekte verzuim

·        Chronische stress

·        Angst- en depressieklachten

·        Een slechtere relatie met collega’s

 

Hoe herken je financiële stress bij medewerkers?

Aangezien medewerkers over het algemeen gezien liever niet praten over de financiële stress die ze ervaren, is het belangrijk om zelf goed te letten op de signalen die hierop wijzen. De signalen van financiële stress lijkt erg op de signalen van de verschillende stadia van stress en ook deels op de signalen die wijzen op een depressie, namelijk:

·        Concentratieproblemen

·        Oplopend verzuim

·        Mentale afwezigheid

·        Sociale activiteiten vermijden

·        Vermoeidheid

·        Prikkelbaar zijn

·        Fluctueren in lichaamsgewicht

·        Ongezonde leefstijl

 

Welke hulpmiddelen kan je aanbieden bij financiële stress?

Het is belangrijk om mensen met financiële problemen en blijvende schulden snel en goed te ondersteunen voordat een medewerker uitvalt door de gevolgen van financiële stress. Er kan verwacht worden dat, naarmate medewerkers door de huidige economische situatie vaker en langer met financiële problemen kampen, er meer behoefte zal ontstaan voor mentale ondersteuning door bedrijfsmaatschappelijk werkers of coaches. Hier bied SpecialistenNet verschillende bundels voor aan.

Ook bied het Nibud verschillende middelen aan om jouw medewerkers en bedrijf te helpen bij het herkennen en bespreken van geldzorgen. Hierbij kan gedacht worden aan een workshop, webinar, e-learning en handige tools die helpen bij het signaleren van geldproblemen.

 

Ben je benieuwd naar wat SpecialistenNet voor je medewerkers kan betekenen op het gebied van financiële stress?

Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook:

 • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

  Lees meer
 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt