• Lees
 • Medewerker
4m 06/10/2022

Hoe vertel ik mijn werkgever dat ik psychische klachten heb?

Als je griep hebt is het duidelijk. Je meldt je ziek en blijft thuis , want je hebt rust en tijd nodig om beter te worden. Dat begrijpt iedereen. Maar mentale klachten zijn niet altijd even duidelijk voor je omgeving. Niet iedereen begrijpt waar je last van hebt en wat je nodig hebt. Daarom is het belangrijk om te praten over hoe jij je voelt. Maar hoe begin je dit gesprek met je werkgever?

 

Praten met je leidinggevende over je mentale gezondheid op werk is erg belangrijk. Als je de klachten niet op tijd bespreekt kunnen ze alleen maar toenemen. Wij helpen je de drempel te verlagen door te vertellen hoe je psychische klachten bespreekbaar kan maken.

 

1. Bedenk aan wie je het wilt vertellen

 

Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om twee dingen in gedachte te houden.

 1. Wie vertrouw je?
 2. Wie kan jou het beste helpen?

Ga het gesprek aan met iemand die je vertrouwt, dit verlaagt de drempel om te praten over iets persoonlijks. Bekijk vervolgens of deze persoon jou ook kan helpen na het horen van je verhaal; wat kan hij of zij voor je doen? Door deze twee dingen te combineren krijg je een prettige setting om je verhaal in te delen. De persoon die het meeste voor je kan doen is je leidinggevende. Maar als je liever met iemand anders praat, is een HR-manager, bedrijfsarts of vertrouwenspersoon ook goed.

 

2. Denk na over je verwachtingen van het gesprek

 

Tijdens het gesprek zullen er verschillende dingen besproken worden waar je alvast over na kan denken:

 1. Hoe je je voelt: het kan voor je gesprekspartner best lastig zijn om jouw psychische klachten te begrijpen. Het kan daarom helpen om een voorbeeld of een vergelijking te gebruiken.
 2. Wat je nodig hebt om je weer beter te voelen: je kan aangeven dat je graag wilt praten met een psycholoog of coach. Ook kan je vragen of je een paar dagen thuis mag werken als je denkt dat dit kan helpen. Als je niet weet wat je zou helpen, kan je dit natuurlijk ook vertellen aan je gesprekspartner. Vraag dan of er iemand is die samen met jou naar de opties wilt kijken.
 3. Voor als je een vraag liever niet beantwoord: het kan zijn dat je gesprekspartner graag meer wilt weten over je mentale klachten dan dat je zelf eigenlijk wilt vertellen. Het is oké om niet alles open en bloot te geven, als je wel maar duidelijk genoeg kan vertellen wat nodig is om de hulp te krijgen die je zoekt. Als je een vraag liever niet beantwoord kan je dit op verschillende manieren aangeven:

1. ‘Dat houd ik liever voor mijzelf.’

2. ‘Ik vind het niet prettig om het hierover te hebben.’

3. ‘Misschien vertel ik dat een andere keer, maar niet nu.’

 

3. Maak tijd voor het gesprek

 

Reserveer alvast een moment waarop je jouw klachten bespreekbaar kan maken. Dit kan je aangeven via een mail, een privé appje, of als je iemand op een rustig moment treft in zijn kantoor. Je kan hierbij kort aangeven dat je al een tijdje niet helemaal lekker in je vel zit en dat je er graag over in gesprek wilt gaan. Als je de datum en tijd afgesproken hebt, kan je het gesprek aangaan.

 

4. Deel je ervaring

 

Hopelijk voelt de stap om hulp te vragen voor je mentale gezondheid op werk nu minder groot dan voordat je dit artikel las. Als je andere mensen of collega’s ook wilt helpen om deze stap te nemen, kun je een aantal dingen doen:

 1. Zorgen dat andere mensen ook weten hoe ze het bespreekbaar kunnen maken, door bijvoorbeeld dit artikel te delen;
 2. Of door zelf psychische klachten en mentale gezondheid op de werkvloer te bespreken. Dit verlaagt de drempel voor mensen in je omgeving om ook hulp te vragen.

Merk of vermoed je dat één van jouw collega’s of iemand in jouw omgeving psychische klachten ervaart, dan zijn hier nog wat tips om het gesprek aan te gaan over psychische klachten.

 

Ervaar je zelf psychische klachten en ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Twijfel niet om via onze contactpagina je vragen te stellen.

Bekijk ook:

 • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

  Lees meer
 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt