• Lees
 • HR-Professionals
 • Medewerker
 • Leidinggevende
3m 01/03/2022

Generatie Z als ambassadeur van mentale gezondheid

Waar het voor generatie X en Y nog lastig is om over mentale gezondheid te praten, is dat voor generatie Z wel anders. Zij zijn open over psychische klachten of obstakels en vragen eerder om hulp. Ze fungeren als het ware als ambassadeurs voor mentaal welzijn. Hoe zit dat? En wat kunnen we daarvan leren?

 

Wat kenmerkt generatie Z?

 

Onder generatie Z verstaan we iedereen die geboren is tussen 1997 en 2012. Een generatie die we ook wel onze toekomst mogen noemen. Veel van hen staan aan de start van hun loopbaan, maar weten precies wat ze willen. En hoe ze het willen! Verantwoordelijkheid is namelijk een kernwaarde binnen deze jongere generatie. Zorg voor klimaat, mens en milieu staat hoog op het prioriteitenlijstje. Deze generatie houdt van aanpakken en toekomstdenken.

 

Openheid over mentale gezondheid

Je kunt je voorstellen dat dat verantwoordelijkheidsgevoel van deze generatie ook een keerzijde heeft. De (prestatie)druk die ze voelen vraagt om een versterkte mentale weerbaarheid. En daar werken ze ook aan. Publiekelijk. De Gen Z’er schroomt niet om zich te uiten over therapie of andere acties die ze ondernemen ten behoeve van hun mentale gezondheid.

 

Dit komt echter wel door het werk van oudere generaties om het stigma op psychische hulp te laten verdwijnen, maar ook sociale media speelt een rol. Bekende rolmodellen uiten zich op sociale media over mentale gezondheid en dat maakt de drempel voor de -met technologie opgegroeide- Gen Z’er een flink stuk lager. Denk maar eens aan prinses Amalia en haar openhartigheid over mentale gezondheid in haar nieuwe boek. Online vergelijken, maar ook online verbondenheid is bij deze generatie op het hoogste niveau. Ten slotte werpen ook grote mentale gezondheid-campagnes van de afgelopen jaren hier duidelijk vruchten af.

 

Cijfers

Als we kijken naar de cijfers, dan scoren jongeren op dit moment het hoogst als het gaat om depressies en andere psychische problemen. De prestatiedruk neemt toe, omgang met stress is voor jongeren moeilijk en het gevoel van sociale veiligheid is laag.

 

De ervaren druk is niet toe te wijzen aan een specifiek domein, bijvoorbeeld school of werk, maar raakt alle levensdomeinen, variërend van beeldvorming op social media, financiële zorgen, problemen thuis tot wereldproblematiek. Dit is verontrustend, maar logischerwijs zijn de hoge cijfers ook het gevolg van de openheid. Simpel gezegd: doordat we meer weten, zijn er ook meer cijfers.

 

Generatie Z als rolmodel

Oudere generaties zijn meer gesloten over hun mentaal welzijn en blijven langer vast zitten. Door openheid te normaliseren heeft Gen Z juist wel het vermogen om hun problemen snel aan te pakken. Maar ook als maatschappij kunnen we beter de valkuilen te lijf, nu we weten wat de obstakels zijn voor jongere generaties.

 

Dat bewijst dat openheid bij oudere generaties ook de nodige voordelen kan opleveren. Op individueel niveau ben je natuurlijk altijd gebaat bij het trainen of onderhouden van je mentale gezondheid. Of je nu last hebt van klachten of jezelf juist wil beschermen tegen mogelijke klachten. Maar openheid levert dus ook collectief meer kennis op. Zo kunnen we beter ingrijpen bij de domeinen waar dat nodig is.

 

Meer cijfers en ervaringen van jongeren over mentale gezondheid? Lees hier het rapport van het RIVM, Trimbos en  Amsterdam UMC.

Bekijk ook:

 • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

  Lees meer
 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt