• Lees
  • Medewerker
3m 14/09/2021

De 10 signalen van emotionele mishandeling

Emotionele mishandeling is een beladen en ingewikkeld onderwerp, maar daarom juist zo nodig om te bespreken. In tegenstelling tot fysieke mishandeling, is emotionele of psychische mishandeling veel lastiger te detecteren. Aan de buitenkant zie je het niet. Bovendien heerst er een flink taboe op het onderwerp. Je bent wel een beetje dom als het je zou overkomen, want je bent toch zeker oud en wijs genoeg om dan weg te gaan? Fout. Emotioneel misbruik komt in allerlei relaties voor. En zowel mannen als vrouwen kunnen het slachtoffer zijn. De relatie verbreken? Dat blijkt de allermoeilijkste stap. Toch is voor jezelf kiezen altijd een optie. 

 

 

1.     Je wordt gemanipuleerd

 

Met charismatische trucjes word je ingepalmd en zoet gehouden, maar ondertussen wordt er langzaam bij je ingewreven hoe je je moet gedragen, kleden, welke vrienden je moet laten vallen en hoe je je vrije tijd zou moeten indelen.

 

2.     Je bent continu bang voor zijn/haar mening of reactie

 

Je weet namelijk niet of hij/zij een grapje kan hebben of dat je hem/haar beledigd, daarnaast wordt ook “nee” zeggen steeds lastiger omdat je hem/haar niet wil kwetsen en geen zin hebt in gedoe.

 

3.     Hij/zij is het slachtoffer

 

Maakt niet uit of dat nu waar is of niet. Verhalen of gebeurtenissen worden overtuigend verdraaid waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen. Jij bent altijd de slechterik.

 

4.     Je bent zogenaamd te gevoelig

 

Hij/Zij is altijd het slachtoffer en jij moet daardoor vaak op eieren lopen, maar als jij verdrietig bent moet je je niet zo aanstellen of ben je weer eens té gevoelig.

 

5.     Hij/zij gebruikt je onzekerheden tegen je

 

Door je er vaak genoeg aan te herinneren, zo vergeet je niet wie er de baas is en wie de macht heeft in de relatie.

 

emotionele mishandeling

 

6.     Hij/zij houdt je weg van familie en vrienden

 

Steeds meer en meer, want die zijn niet goed voor je.

 

7.     Je wordt gecontroleerd

 

Hij/zij vertrouwt je niet dus word er continu gevraagd waar je bent en met wie. Bovendien is het de normaalste zaak van de wereld dat hij/zij ook je telefoon checkt.

 

8.     Je hebt eigenlijk nooit gelijk

 

Zelfs als je wel gelijk hebt, is daarvoor in zijn/haar hoofd simpelweg geen ruimte. In zo’n situatie komt het ook regelmatig voor dat hij/zij -als afleidende strategie- een zwakke plek of onzekerheid van jou uit de hoge hoed tovert.

 

9.     Continu kritiek krijgen is jou niet vreemd

 

Je doet eigenlijk niets goed, dat wordt ook publiekelijk geuit. En dat terwijl goedkeuring van hem/haar datgene is waar jij het meest naar verlangd.

 

10.  Je durft zelf geen beslissingen meer te nemen

 

Je bent aan jezelf en je eigen kunnen gaan twijfelen en leunt eigenlijk volledig op de ander. Dan kan je tenminste niets fout doen en voelt de ander zich ook prettig.

 

Komen minimaal 3 van deze punten je enigszins herkenbaar voor? Trek dan aan de bel. Ben jij nog wel jij, of zit je gevangen in een relatie waar je eigenlijk niet uit durft te stappen? Weet je niet of dit bij jou het geval is of zou je er eens met iemand over willen praten?

 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen, dan helpen wij je verder.

Bekijk ook:

  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
  • Wake Up Call #3: Beginners mind

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG