- Lees
- HR-Professionals
- Medewerker
Waarom werk (niet) gelukkig maakt
Gelukkig worden lukt alleen als je stopt met werken, aldus Griekse filosoof Aristoteles. Voel jij je niet gelukkig op werk? In dit blog leggen we uit hoe je door middel van energiegevers en energievreters juist wél werkgeluk kunt vinden.
In dit artikel lees je over:
- De betekenis van geluk
- Ongeluk: eigen schuld of pech?
- Energiegevers en energievreters
- Word (weer) gelukkig op het werk
De betekenis van geluk
Wanneer ben jij gelukkig? Geluk betekent voor iedereen iets anders. Het begrip zal nooit een eenduidige definitie kennen. Wat we wel kunnen stellen is dat iedereen streeft naar geluk: het is altijd al een van de belangrijke levensdoelen van mensen geweest.
Ongeluk: eigen schuld of pech?
De denkwijze van Griekse Filosoof Aristoteles is helder: iedereen draagt zelf de verantwoordelijkheid voor zijn of haar geluk. Aristoteles deed al voor de vierde eeuw voor Christus onderzoek naar geluk op de lange termijn. Iedereen zou een staat van geluk kunnen bereiken, zelfs als er heftige dingen spelen in je leven. Een geluksgevoel dat niet bepaald wordt door andere factoren, maar puur van binnen komt. Een theorie die haaks staat op de tijd van nu, waarin het leven juist maakbaar lijkt.
De laatste jaren lijkt er zelfs een gelukshype te zijn ontstaan: een leven waarin geluk op alle vlakken nagestreefd wordt. Geen geluk betekent geen succes en vice versa. Uitgaande van de theorie komt er een zware last op de schouders van werkend Nederland te liggen. Het streven naar werkgeluk kan uiteindelijk namelijk leiden tot meer ongeluk en is bovendien afhankelijk van meerdere factoren.
Energiegevers en energievreters
Energiegevers en energievreters kunnen enorm helpen om inzichtelijk te maken waar het werkgeluk door ontstaat of afneemt. Sommige mensen hebben hier nog nooit bij stilgestaan in hun persoonlijke leven of carrière, maar ervaren bijvoorbeeld geen zin meer in werk. Het is daarom een handige tool voor leidinggevenden om in te zetten bij een werkoverleg of evaluatiegesprek. Of om gewoon eens voor jezelf in te vullen.
Energiegever
Wanneer een taak of situatie op jouw werk je een energiek, blij en opgewekt gevoel geeft, kunnen we spreken van een energiegever.
Werk kan een energiegever zijn als het waarde en voldoening oplevert. Uitdaging, vrijheid en autonomie in je werk zijn ingrediënten voor werkgeluk. Toch heeft ieder persoon een ander pakketje energiegevers. Daarom is het voor iedere medewerker verstandig om deze inzichtelijk te krijgen. Probeer daarbij zo concreet mogelijk te zijn en noem specifieke voorbeelden, zoals:
‘Ik geniet ervan om de wekelijkse rapportage van de website te presenteren. Ik vind het leuk om de voortgang te bewaken en word er blij van door het met anderen te delen.’
Energievreter
De energievreter berooft je juist van werkgeluk. Een energievreter kan bijvoorbeeld een vervelende taak zijn waar je tegenop ziet, of een collega waar je niet goed mee overweg kunt. De energievreter zorgt voor bijvoorbeeld een lusteloos gevoel, angst of het gevoel langs jezelf heen te leven.
Een voorbeeld van een energievreter:
‘Ik krijg een vervelend gevoel van de gesprekken met collega X, waarin vaak conflicten ontstaan. Ik zie er tegenop om naar werk te gaan als hij/zij er ook is.’
Word (weer) gelukkig op het werk
Hopelijk hebben bovenstaande punten jou geholpen om inzichtelijk te maken welke factoren bijdragen aan jouw werkgeluk of dat van je medewerkers. Ben je het werkgeluk even kwijt en heb je hierbij ondersteuning nodig? Bekijk onze aanpak en waar we hulp bij bieden.