- Lees
Van beoordelingsgesprekken naar ontwikkelgesprekken: dit zijn de 5 stappen
Zenuwslopend is het! Niet alleen voor de medewerker. Ook leidinggevenden en werkgevers kunnen er flink tegenop zien. Het periodieke functionerings- of beoordelingsgesprek. Het wordt steeds meer gezien als ‘moetje’ in plaats van inspirerend reflectiemoment. Is dit jaarlijkse terugkerende gesprek nog wel van deze tijd? En welke vorm is dan wel passend?
Het belang van contact
Communicatie met de medewerker is enorm belangrijk, blijkt steeds weer uit gesprekken met specialisten die zich inzetten voor een mentaal gezond werkend Nederland. Voorkomen van psychisch verzuim? Blijf in contact met de medewerker, is het advies. Vergroten van werkgeluk? Ga het gesprek aan. Je zou denken dat de periodieke gesprekken met medewerkers daar mooi op aansluiten. Toch blijken deze contactmomenten alles behalve motiverend. Hoe dan wel?
Functionerings- en beoordelingsgesprek
Het standaard functionerings- en beoordelingsgesprek kenmerkt zich op de volgende manier:
- Focus ligt op de capaciteiten van de medewerker en of deze aansluiten bij de functie.
- Functie-eisen staan centraal in plaats van talenten.
- Activiteiten en werkzaamheden worden beoordeeld – of veroordeelt.
- Regie vanuit de leidinggevende of manager: die bepaalt wat de medewerker moet ontwikkelen.
- Gericht op het verleden.
Het ontwikkelgesprek
Een andere insteek dus, het toekomst- of ontwikkelgesprek. Zo ziet het eruit:
- Geeft inzicht in talenten: wat gaat goed? Waar krijgt de medewerker energie van?
- Stimuleert en concretiseert ontwikkeling: hoe kan de medewerker talenten verder ontwikkelen?
- Het is toekomstgericht: waar wil de medewerker naartoe?
- De verantwoordelijkheid ligt bij de medewerker, denk aan frequentie en gespreksduur.
Boeien, binden en behouden
Zeker onder millennials en generatie Z is ontwikkeling een belangrijk aspect voor het boeien, binden en behouden van medewerkers. Met een ontwikkelgesprek wordt daar direct vorm aan gegeven. Het helpt om concreet na te denken over de toekomst en dit planmatig aan te pakken. Medewerkers ontdekken waar zij goed in zijn en waar zij zichzelf in willen ontwikkelen. Opleidingsmogelijkheden die ondersteunen bij de ontwikkeling worden besproken.
Hoe voer je een ontwikkelgesprek?
Hoe start je? Ga in gesprek met de medewerker en geef samen vorm aan het ontwikkelgesprek. Welke frequentie vindt de medewerker prettig? Hoe lang duurt het gesprek? Gebruik de volgende route als leidraad in het gesprek:
- Successen vieren: wat ging er goed? Waar is de medewerker trots op?
- Doelen en ambities: wanneer gaat de medewerker fluitend naar huis? Waar wil hij/zij zich verder in ontwikkelen? En wat levert dit op?
- Concretiseren: wat is daarvoor nodig? Bezien vanuit zowel de medewerker als de organisatie. Denk aan opleidingsmogelijkheden, prioriteiten verleggen etc.
- Actiepunten: welke activiteiten gaat de medewerker ondernemen?
- Plannen: wat wordt de eerste stap en wanneer?
Aan de slag met een gezonde werkomgeving? Met gerichte onderzoeken en op maat gemaakte trainingen ondersteunen we je bij het vergroten van mentale kracht en duurzame inzetbaarheid.