• Lees
 • HR-Professionals
 • Medewerker
 • Leidinggevende
2m 02/11/2021

Zo herken je giftige positiviteit

Positief in het leven staan helpt je verder. Het maakt je veerkrachtig en flexibel. Toch heeft positiviteit ook een keerzijde. Giftige positiviteit ontstaat wanneer er geen ruimte meer is voor andere gevoelens. Negativiteit moet worden uitgebannen en positief denken is het advies. Maar kunnen alle problemen opgelost worden met positief denken?

Je kent het vast wel. Je zit niet lekker in je vel en allerlei goedbedoelde adviezen worden je kant op geslingerd. “Ga lekker wandelen, iets leuks doen, er zijn ergere dingen…”. Positiviteit waar je op dat moment niets aan hebt en je soms zelfs nog slechter laat voelen. Waarom wordt er zo gereageerd op iemand die zich niet goed voelt?

 

Dat komt omdat mensen beschikken over inlevingsvermogen. We voelen ongemak als een ander zich niet goed voelt. Vaak ontstaat de behoefte om met oplossingen of opstekers te komen en flapt er een positieve dooddoener uit. Het gevolg? De ander voelt zich niet gehoord en serieus genomen.

 

Typisch voorbeeld van giftige positiviteit

 

Naast positieve dooddoeners, bestaat ook nog zoiets als ‘silver lining’. Deze vorm van giftige positiviteit komt niet voort uit empathie, maar vanuit sympathie. Er bestaat een verschil tussen empathie en sympathie. Empathie betekent het vermogen om je in te leven in de ander. Je wordt geraakt, voelt wat de ander voelt en vanuit dat gevoel maak je verbinding. Bij sympathie voel je vooral compassie en wil je de ander graag gelukkig zien. Een sympathieke reactie is vaak afstandelijker en bedoeld om de ander te helpen.

 

Een sympathieke reactie op een vervelende gebeurtenis zoals een miskraam, kan zijn: “maar je weet tenminste dat je zwanger kan worden”. De persoon die de opmerking maakt probeert voor jou een zilveren randje te benoemen, en daarmee jouw probleem iets te verkleinen. Het is sympathiek bedoeld, maar voor jou misschien wel het laatste dat je zou willen horen.

Bekijk ook:

 • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

  Lees meer
 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt