• Lees
  • HR-Professionals
3m 19/04/2023

Wat jobhoppers jou kunnen leren over je organisatie

Behoud van personeel is essentieel voor organisatiegroei. Loyale medewerkers zorgen voor stabiliteit en continuïteit. Echter maakt arbeidsmarktkrapte het makkelijker voor medewerkers om over te stappen naar bedrijven met betere beloningen en voordelen. Organisaties komen daardoor voor de uitdaging te staan om medewerkers te boeien, binden en behouden. Door ‘jobhoppers’ te zien als een bron van waardevolle inzichten over de organisatie, kun je als HR-professional beter begrijpen welke verbeteringen nodig zijn. Je leest erover in dit artikel.

Jobhoppen is een term voor mensen die regelmatig uit vrije wil van baan veranderen. Vaak ontstaan uit onvervulde behoeften bij een bedrijf, in de hoop om deze ergens anders te kunnen vervullen.

 

Redenen van jobhoppen

Waar de oudere generaties geneigd waren om loyaal te blijven aan één werkgever en te richten op persoonlijke ontwikkeling binnen één bedrijf, zijn millennials en generatie Z meer geneigd tot jobhoppen.

 

Het is dus goed om rekening te houden met waar behoeften van verschillende generaties op de werkvloer liggen. De volgende factoren kunnen daarbij van invloed zijn op de overstap naar een andere werkgever:

 

1. Gebrek aan uitdaging

Als een medewerker onvoldoende wordt uitgedaagd kan het zijn dat hij of zij geen werkplezier meer ervaart. Een reden van jobhoppen kan daarom zijn dat een medewerker op zoek is naar een nieuw takenpakket die beter aansluit op zijn of haar behoeftes. De arbeidsmarkt is steeds dynamischer geworden en daarmee zijn er meer mogelijkheden voor medewerkers om hun vaardigheden in te zetten en hun carrière te ontwikkelen.

 

2. Slechte werkrelaties

Slechte werkrelaties met collega’s of leidinggevenden kunnen ervoor zorgen dat mensen op zoek gaan naar een andere werkgever. Lees wat onze psycholoog Nicole Moreaux zegt over het contact tussen collega’s.

 

3. Slechte arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden kunnen bepalend zijn voor de tevredenheid op het werk. Als een medewerker bijvoorbeeld behoefte heeft aan een betere werk-privé balans, maar hier geen ruimte voor krijgt, kan dit een reden zijn van ontevredenheid.

 

4. Onvoldoende doorgroeimogelijkheden

Als een medewerker geen mogelijkheden ziet om door te groeien binnen de organisatie, kan dit leiden tot frustratie. Een medewerker kan hierdoor gedemotiveerd raken.

 

Symptomen van ontevredenheid op de werkvloer

1. Verminderde productiviteit

Medewerkers die ontevreden zijn, zijn minder gemotiveerd om hun werk goed uit te voeren. Wanneer een medewerker het één zegt, maar het ander doet kan dit een signaal zijn van ontevredenheid. Je kunt dit merken aan bijvoorbeeld uitstelgedrag of verminderde aandacht voor werkzaamheden.

2. Prikkelbaarheid

Ontevreden medewerkers kunnen sneller geïrriteerd of gefrustreerd raken, wat kan leiden tot meer conflicten met collega’s of leidinggevenden.

3. Lage betrokkenheid

Medewerkers die ontevreden zijn, voelen zich vaak minder betrokken bij hun werk en het bedrijf. Medewerkers kunnen zich dan meer terugtrekken en minder deelnemen aan teamvergaderingen of andere teamactiviteiten.

4. Mentale klachten

Ontevredenheid op het werk kan zich uiten in stress. Het is belangrijk om deze signalen vroeg te herkennen en daarmee te voorkomen dat langdurige stress gaat leiden tot ziekteverzuim.

 

Personeelsverloop terugdringen


Voor behoud van personeel staan de werknemersbetrokkenheid en -tevredenheid voorop. Een open gesprek met medewerkers kan waardevolle informatie aan het licht brengen. Zo kan het nodig zijn om meer ontwikkelingsmogelijkheden of uitdagend werk te bieden of een positievere werkomgeving te creëren.

 

Hiermee stel je medewerkers in staat om hun volledig potentieel te benutten binnen je organisatie zonder hiervoor op zoek te hoeven gaan naar een alternatieve werkgever.

 

Krijg direct meer inzicht in de mentale gezondheid van je organisatie met onze preventiestrategie.

Bekijk ook:

  • De overgang op de werkvloer: een nieuw hoofdstuk

    Lees meer
  • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

    Lees meer
  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt