• Luister
  • Lees
  • HR-Professionals
  • Medewerker
  • Leidinggevende
4m 25/01/2022

De overgang: Elles de Bruin over de verbouwing van je brein

Stichting Vuurvrouw en Specialistennet hebben de krachten gebundeld voor meer awareness over de overgang en de invloed ervan op de inzetbaarheid van vrouwen en geven nu samen trainingen aan werkgevers. 

 

Stichting Vuurvrouw zet zich, onder leiding van Eveline Bakker, in voor vrouwen in de overgang. Ze richten zich op thema’s als meer aandacht, gedegen kennis en betere zorg voor vrouwen, hun naasten, hulpverleners en werkgevers. Samen met SpecialistenNet willen we meer aandacht voor met name de invloed van de overgang op psychische klachten. Stichting Vuurvrouw werkte mee aan de podcast Opvliegers van ervaringsdeskundige en presentatrice Elles de Bruin.

In dit kader spraken we Elles de Bruin over haar podcast en ervaringen:

 

De overgang. Misschien wel een levensfase waar nog de meeste misverstanden, vooroordelen en taboegevoelens over bestaan. Toch vallen ruim 1,8 miljoen vrouwen in Nederland op dit moment binnen de overgangsleeftijd. Omroep Max presentatrice Elles de Bruin weet er alles van. Zij kwam op 47-jarige leeftijd in de overgang. En dat ging niet zonder slag of stoot. Hartkloppingen, stemmingswisselingen en verminderde veerkracht zijn slechts een handvol klachten waar de Bruin mee te maken kreeg.

 

Om meer kennis de wereld in te helpen het taboe te doorbreken maakte Elles de Bruin een podcast over de overgang: Opvliegers. Hier gaat zij in gesprek met deskundigen en spreekt verschillende vrouwen over hun ervaring met de overgang.

 

Ook de mentale kant van de overgang komt aan bod in de podcast. Hier bestaan helaas nog veel misverstanden over. Vrouwen worden regelmatig gediagnosticeerd met een depressie, burn-out of PTSS in plaats van dat hun psychische klachten aan de overgang worden gekoppeld. Zonder de juiste herkenning en erkenning van de psychische klachten lopen veel vrouwen hulp mis die ze eigenlijk erg goed kunnen gebruiken. Dat moet anders. Hoe? Wij spraken Elles de Bruin over haar visie.

 

Je hebt vorig jaar een podcast gemaakt over de overgang omdat je het taboe rondom het onderwerp wilde doorbreken en misverstanden wilde ophelderen, is dat gelukt?

 

“Tot op zekere hoogte. Ik heb door het maken van de podcast nog nooit zo vaak over de overgang en de gevolgen gepraat als het afgelopen jaar. Er is nu ook een hoorzitting geweest in de Tweede Kamer waar ik ook mocht spreken. Dat is allemaal om het taboe te doorbreken. Er gebeurt nu veel, maar er is ook nog een taboe. Er wordt lacherig over gedaan, nog steeds. Maar we zijn op de goede weg.”

 

In jouw podcast wordt de overgang heel mooi “een verbouwing van je brein” genoemd, bij zo’n verbouwing heb je vaak hulp nodig. Wat voor hulp had jij goed kunnen gebruiken en heb je niet gekregen?

 

“Ik had indertijd wel graag een overgangsconsulent getroffen die me in de goeie richting had kunnen sturen. Die geïnformeerd was geweest. Mijn huisarts was dat niet en ik denk dat ik toen geholpen was geweest met hormoontherapie. Ik heb in het verleden veel last gehad van angst en paniek en ik denk dat mijn kwaliteit van leven beter was geweest als mijn klachten toen in verband waren gebracht met de overgang.”

 

Psychische overgangsklachten worden door (bedrijfs)artsen dus vaak verward met een burn-out, depressie of PTSS. Heb jij tips over hoe vrouwen zelf kunnen nagaan of die diagnose juist is?

 

“Maak het bespreekbaar met verschillende hulpverleners. Zeg dat je in de overgang bent en vraag of het daarmee verband kan houden. Zoek zelf goede informatie hierover en deel dit met hen.”

 

Wat is jouw advies aan vrouwen die nu kampen met mentale klachten als gevolg van de overgang?

 

“Als de menstruatie afneemt of onregelmatig wordt en je krijgt mentale klachten, ga in gesprek met een overgangsconsulent. Zij kan onderzoeken of je klachten hiermee te maken kunnen hebben.”

 Op zoek naar gerichte individuele hulp bij overgangsklachten? Onze psychologen en coaches kiezen altijd voor een aanpak op maat, waarbij mogelijke diagnoses met zorg worden vastgesteld.

 

Beluister hier de afleveringen “de mentale kant” en “de overgang als carrière killer” van de podcast Opvliegers.

 

Bekijk ook:

  • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

    Lees meer
  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt