• Lees
  • HR-Professionals
  • Medewerker
  • Leidinggevende
4m 29/03/2022

Mentaal gezond zonder GGZ wachttijden: nooit meer wachten tot je een ons weegt

Alle trajecten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben één ding gemeen: wachttijden. De gemiddelde wachttijd voor het starten van een behandeltraject ligt op dit moment tussen de 3-6 maanden. Last van ernstige psychische klachten? Dan moet je vaak nog langer wachten. Toch is er een manier waarop wachttijden zijn te omzeilen. Onderstaand beschrijven wij voor jou een tijdlijn met daarop een gemiddelde route met wachttijden én een route zonder lange wachttijden!

 

Dag 1 – Thuis

 

Je voelt al een aantal maanden dat jouw energieniveau laag is, het kost ontzettend veel moeite om jouw bed uit te komen. Op het werk staat het huilen jou vaak nader dan het lachen. Je probeert jezelf er continu van te overtuigen dat dit gevoel maar tijdelijk is, het gaat vanzelf weer over. Maar het gaat niet over. Het wordt juist steeds erger. Vandaag besluit je dat het niet langer gaat, je hebt hulp nodig. Jij meldt bij jouw leidinggevende dat het niet meer lukt om te werken.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden.

  1. Jij neemt het heft in eigen hand en belt jouw huisarts. Je kan er de volgende dag al terecht voor een afspraak. Dat is fijn!
  2. Jij vraagt aan jouw leidinggevende of hij/zij iets kan betekenen bij jouw herstel. Als dit zo is, dan verwijst jouw leidinggevende jou door naar de bedrijfsarts. De bedrijfsarts belt jou diezelfde dag nog om een afspraak in te plannen.

 

Dag 2 – Je ziet een arts

 

  1. Bij de huisarts kaart je aan waar je tegenaan loopt. De huisarts geeft aan jou te willen doorverwijzen naar een psycholoog bij jou in de buurt. Daar ga je mee akkoord. Eenmaal thuis krijg je een bericht van verwijzing. De totale aanmeldwachttijd is 35 dagen. Na 35 dagen wordt er contact met jou opgenomen om een intakegesprek met de psycholoog in te plannen.
  2. De bedrijfsarts constateert dat jij baat zal hebben bij psychische ondersteuning. Hij verwijst jou door naar een psycholoog bij SpecialistenNet. Binnen 24 uur wordt er contact met jou opgenomen door het secretariaat om een intakegesprek in te plannen. De week erna kan jij er al terecht voor het eerste gesprek.

 

Dag 8/ of 38 – Intake

 

  1. Op dag 38, grofweg ruim een maand na jouw ziekmelding, vind het intakegesprek plaats tussen jou en de psycholoog op basis van de verwijzing van jouw huisarts. Na dit gesprek geeft de psycholoog aan dat jij zeker baat gaat hebben bij behandeling binnen de Basis GGZ, maar dat de wachttijd nog eens 14 weken in beslag gaat nemen.
  2. Op dag 8 heb jij een intakegesprek met de psycholoog van SpecialistenNet, ook deze specialist geeft aan jou verder te kunnen helpen bij duurzaam herstel. Er kan direct een afspraak worden ingepland voor de eerste behandelsessie.

 

Dag 16/ of 99 – Eerste sessie

 

  1. Je zit al ruim 3 maanden ziek thuis, maar eindelijk is het zover. Je wordt geholpen!
  2. Na 2 weken zit jij bij de psycholoog te werken aan jouw herstel. Mede dankzij de ondersteuning van jouw werkgever kan jij gauw weer je leven herpakken en terug naar het werk.

 

Conclusie

 

De route naar een GGZ-aanbieder begint vaak bij de huisarts, daar kan je al gauw een doorverwijzing krijgen. Maar dan begint het wachten pas. De oorzaak van de wachttijden binnen de GGZ hebben te maken met het ingewikkelde zorgbeleid en complexe afspraken tussen verschillende zorgaanbieders. Gelukkig is er dus ook een andere mogelijkheid wanneer jij die wachttijden te lang vindt. Kies je voor een route via jouw werkgever, dan kun je veel sneller terecht bij een specialist, bijvoorbeeld bij ons. Wel zo prettig. Zowel jij, als jouw werkgever wordt er gelukkig van als jij zo snel mogelijk weer lekker in je vel zit.

Bekijk ook:

  • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

    Lees meer
  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt