• Lees
  • Leidinggevende
4m 27/03/2023

Empathisch leiderschap: dit levert het op

Leidinggeven: het is een vak apart. Niet iedereen is geschikt om een leidinggevende functie te vervullen, en niet iedereen vindt het leuk. Denk je aan leidinggeven, dan denk je misschien aan de ‘harde’ kant: de baas spelen, opdracht geven, taken verdelen, aansturen en (hard) ingrijpen waar nodig. Hierdoor kan leidinggeven als vak wellicht intimiderend en uitdagend lijken voor degene die net begint of dit als ambitie heeft. In dit artikel leggen we uit hoe je als leidinggevende kunt groeien door eens minder streng te zijn en juist meer gevoel te tonen richting je collega’s.

 

 

Leidinggeven met meer gevoel houdt in dat je bewust empathie en betrokkenheid toont naar collega’s.

 

 

Eigenschappen leidinggevende

 

Een goede leidinggevende beschikt over een aantal belangrijke competenties zoals assertiviteit, een kritische blik, doortastend en aansturend. Als kapitein op het schip heb je naast het inhoudelijk uitvoeren van het werk een bepalende functie binnen het team. Een goede leidinggevende gedraagt zich op een professionele en ethische manier met respect voor zijn/haar medewerkers en draagt verantwoordelijkheid voor het succes van het team en de organisatie.

 

 

‘Gevoelig’ leidinggeven

 

Binnen werktrajecten bij SpecialistenNet zien we dat veel medewerkers de verstoorde relatie met hun leidinggevende benoemen als reden voor hun mentale klachten. Laat jij als leidinggevende nou meer invloed hebben op de werksfeer dan je denkt. Jouw gedrag kan namelijk een bepalende factor zijn voor hoe collega’s zich tot jou verhouden.

 

Nu je weet hoe invloedrijk jouw leidinggevende rol kan zijn op collega’s, weet je dat de positieve invloed net zo groot kan zijn. Ga bij jezelf eens ten rade: welk gedrag laat ik zien als leidinggevende richting mijn collega’s? Doe ik dit bewust of niet? Ken de redenen waarom je dit zo doet. Misschien doe je wel hetgeen dat je doet, omdat je denkt dat het zo hoort.

 

 

Empathisch leidinggeven: de aanpak

 

Hoe moet het dan wel? Leidinggeven met empathie: dat klinkt softer dan het eigenlijk is. Voor iemand die nooit zijn gevoel laat zien, lijkt deze stijl van leidinggeven wellicht een ver-van-je-bed-show. Allereerst: je bent meer dan een ‘baas’. Je bent een mens met gevoelens en af en toe een slechte dag. Het is belangrijk om dit te erkennen en kenbaar te maken bij je collega’s.

 

Leidinggeven met meer empathie en gevoel betekent niet dat je alle privé gevoelens en thuissituaties op de vergadertafel moet gooien. Je kunt met kleine stappen beginnen.

 

Empathisch leidinggeven in vijf stappen

 

1. Toon oprechte interesse

 

Als leidinggevende rest je een belangrijke oprechte vraag te stellen: hoe gaat het met je? Probeer dit juist niet alleen werkgerelateerd te houden: daar spreek je elkaar immers de hele week al over. Oprechte interesse kan resulteren in meer wederzijds vertrouwen en een hechtere band.

 

Naast empathisch leiderschap zijn er talloze stijlen van leidinggeven, neem bijvoorbeeld situationeel leiderschap. Toon je oprechte interesse en weet je daardoor wat behoeftes van medewerkers zijn, dan kun je hen op een juiste manier leidinggeven.

 

 

2. Geef iets prijs

 

Creëer herkenning en menselijkheid door eens over jouw eigen onzekerheid te praten. Het laat zien dat jij ook maar mens bent en niet constant on top of your game kunt zijn. Dit hoeft niet groot, maar kan al door te zeggen: ‘ik vond het heel spannend om..’ of ‘een van mijn onzekerheden is…’

 

 

3. Laat kleine successen niet onopgemerkt voorbij gaan

 

Heeft een collega aangegeven beter te willen worden in een bepaalde taak? Zorg dan dat je positieve ontwikkelingen opmerkt en er even aandacht aan geeft. Het zorgt ervoor dat de collega zich echt gezien voelt en zal motiveren om zo door te gaan.

 

 

4. Bied een helpende hand

 

 

Er kan altijd iets gaande zijn in iemands leven dat invloed heeft op het werk. Laat merken dat je betrokken bent zonder details te willen weten. Wil de collega dit liever niet rechtstreeks met je delen? Verwijs hem of haar dan door naar een vertrouwenspersoon om hun persoonlijke kwesties aan te kaarten. Indirecte hulp is ook hulp.

 

 

5. Pas op met vooroordelen

 

 

Het is makkelijk om bepaalde aannames of vooroordelen te hebben over mensen met wie je werkt. Echter weet je niet altijd wat er achter gesloten deuren speelt. Probeer zo neutraal mogelijk tegenover de persoon te staan en schenk aandacht aan hun competenties in plaats van jouw persoonlijke oordeel.

 


In onze eerdere 
blogs gaan we verder in op andere uitdagingen als leidinggevende zoals omgaan met aangeleerde hulpeloosheid en de roddelcultuur. Heb jij ze al gelezen?

 

 

Ontdek onze mogelijkheden voor een gezonde werkomgeving en help uw medewerkers om hun volledige potentieel te bereiken.

Bekijk ook:

  • Psycholoog vertelt: dit zijn de 5 misvattingen over mindfulness

    Lees meer
  • Checklist: Zo ondersteun je een medewerker bij psychische klachten

    Lees meer
  • De overgang op de werkvloer: een nieuw hoofdstuk

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt