• Lees
 • HR-Professionals
 • Leidinggevende
5m 15/12/2022

Eenzaamheid op verschillende lagen op de werkvloer: dit is waarom een collega zich eenzaam kan voelen

Het bedrijfsleven wordt vaak weerspiegeld als een soort machine waarin mensen in grijze pakken zoveel mogelijk waarde proberen te creëren, maar waar mensen werken is ook sprake van emoties. Een machine is vaak het idee, maar de realiteit is toch anders. Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de machine, maar de manier waarop die eenzaamheid ervaren wordt kan tussen manager en iemand met een andere positie verschillen.

 

Als je last hebt van eenzaamheid heb je het gevoel dat je sociaal geïsoleerd bent. Als manager kun je ook wel spreken van mentale eenzaamheid, omdat je vaak wel omringt bent met andere collega’s. Echter, omdat je collega’s niet allemaal dezelfde verantwoordelijkheden hebben kun je niet altijd praten over de problemen die je ervaart als manager. Hieronder lees je waarom managers en andere medewerkers eenzaamheid kunnen ervaren.

 

Dit is waarom iemand zich mogelijk eenzaam voelt

Oorzaak 1: managers lopen voorop

Managers helpen graag hun medewerkers zodat ze zo goed mogelijk hun werk kunnen doen, alleen soms lopen ze meer voor de troepen uit dan dat ze naast hun medewerkers staan. Hierdoor kunnen ze onbedoeld de verbinding met hun team verliezen. Dit kan omdat medewerkers bijvoorbeeld niet het tempo kunnen bijhouden of doordat de kwanti- en kwaliteitseisen erg hoog zijn. Niet elke medewerker voelt zich in deze situatie prettig om bijvoorbeeld te vertellen dat het niet goed gaat. Dit kan zorgen voor een eenzaam gevoel.

 

Oorzaak 2: afwijkende functie

Veel mensen hebben de behoefte om bij groepen te horen en zoeken daarom een baan in een bepaalde organisatie. Maar de manier waarop je met een groep interactie hebt is heel anders wanneer je leidinggevende bent, dan wanneer je onderdeel bent van het team. Je hebt als leidinggevende meer volgers, dan mensen die op hetzelfde niveau met je praten en dat kan voor eenzame gevoelens zorgen.

 

Oorzaak 3: onderkende gevoelens

Individuele gevoelens worden niet op elke werkvloer erkend of besproken. Dit geld ook voor bijvoorbeeld ontwikkelingen in het privéleven van medewerkers. Het individuele welzijn lijkt niet overal van groot belang te zijn.

 

Oorzaak 4: verstoorde werk-privébalans

Een vierde oorzaak van de eenzaamheid in organisaties is de werkdruk en de gebrekkige werkprivé-balans. Veel mensen werken meer uren dan in hun contract staat en zijn daarnaast vrijwel altijd bereikbaar voor hun collega’s. De grenzen tussen werk en persoonlijk leven zijn vervaagd en veel mensen hebben moeite om tijd te vinden voor hun gezin of een sociaal leven. Sinds de lockdown, waarin we achter de laptop aan de keukentafel zitten, is niet alleen de werktijd verweven met privétijd, het werk heeft zelfs bezit genomen van de privéruimte.

 

Oorzaak 5: niet gehoord, begrepen of verbonden

Om gemotiveerd te blijven, hebben medewerkers niet alleen de ruimte en het vertrouwen nodig om zich te ontwikkelen, maar moeten ze zich vooral ook gehoord, begrepen en (belangrijker nog) verbonden voelen. Helaas is dit niet bij elke organisatie op orde.

 

Oorzaak 6: flexplekken

Veel grotere organisaties werken met flexplekken. De teamleden zitten dan vaak niet bij hun eigen team. Hun werkplek bevindt zich dagelijks tussen onbekende collega’s en niet iedereen weet hier zo goed mee te socializen. Zij voelen zich vaak aan hun lot overgelaten, ervaren geen teamgevoel en/of ondersteuning en gaan daardoor met tegenzin naar hun werk.

 

Oorzaak 7: onzeker

Niet iedereen is even zelfverzekerd, soms ook gevoelig van aard en vindt het in dat geval heel moeilijk om op anderen af te stappen. Als zij bijvoorbeeld door niemand gevraagd worden om mee te gaan lunchen, ligt er soms een behoorlijke druk op dit zo ‘normale’ onderdeel van de werkdag.

 

Oorzaak 8: intimidatie, pesten, discriminatie

1,2 miljoen Nederlanders hebben te maken met pesten, intimidatie of discriminatie op het werk. Medewerkers die geen hulp vragen bij een leidinggevende of vertrouwenspersoon, of niet weten met wie ze hierover kunnen praten om het probleem aan te pakken, kunnen zich eenzaam voelen.

 

Oorzaak 9: digitalisering

De digitalisering van ons werk is een groeiende bron van eenzaamheid. Het grootste deel van ons werk vindt plaats voor een computerscherm en werkcontacten verlopen meestal via mail of whatsapp. Hierdoor loop je al snel de informele praatjes met collega’s mis.

Het gevolg van digitalisering is dat medewerkers het gevoel krijgen dat hun aanwezigheid er nauwelijks nog toe doet, zelfs in banen waar dagelijks contact is met klant, leerling of patiënt. Waarden als vriendelijkheid, collegiaal gedrag en de menselijke maat leggen het af tegen principes als groei en efficiëntie. De taal is zakelijk en rationeel, de gemiddelde medewerker voelt zich niet gehoord en niet begrepen.

 

Eenzaamheid opsporen, voorkomen en aanpakken

Vaak wordt eenzaamheid gezien als een persoonlijk probleem van de werknemer zelf. Terwijl bedrijven juist een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het teamgevoel en dus het werkgeluk. Onderzoekers stellen dan ook dat organisaties dit probleem structureel zouden kunnen oplossen.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid opsporen via een test en door deze tips toe te passen op de werkvloer.

 

Ben je benieuwd naar wat SpecialistenNet voor je medewerkers kan betekenen op het gebied van eenzaamheid?

Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook:

 • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

  Lees meer
 • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

  Lees meer
 • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

  Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt