• Lees
  • HR-Professionals
  • Medewerker
  • Leidinggevende
5m 27/07/2023

Dit kunnen we leren van de positieve psychologie

Bij SpecialistenNet geloven wij in de kracht van positieve psychologie. Onze specialisten zijn dan ook expert op dit gebied. Binnen de wetenschap over onze psyche zijn er verschillende richtingen en stromingen, waarvan positieve psychologie is er een van is. In deze blog delen we de meest inspirerende en leerzame inzichten met je om meteen uit te proberen.

 

Wat betekent positieve psychologie?

 

De grondlegger van de positieve psychologie is schrijver en Amerikaans psycholoog Martin Seligman. Vroeger verwierf Seligman veel erkenning als voorzitter van de American Psychological Association (Amerikaanse Vereniging van Psychologen), waar hij een grote pionier en aanjager was voor de invoering van de positieve psychologie. Hij is onder meer bekend door zijn onderzoeken over aangeleerde hulpeloosheid.

 

Het doel van positieve psychologie was om het ‘normale’ bestaan simpelweg meer bevredigend te maken. Noem het een gelukkiger leven. De kernvragen bij positieve psychologie draaien niet zozeer om wat er niet goed met je gaat, maar juist wat wél goed gaat, waar je wél goed in bent en waar je wél gelukkig van wordt.

 

Traditionele psychologie vs. positieve psychologie

 

De positieve psychologie is een uitbreiding op de traditionele psychologie en richt zich op het bevorderen van je welbevinden. Zo ligt de focus op positieve ervaringen, kwaliteiten en talenten, waardoor mensen worden gestimuleerd om hun potentieel te ontwikkelen. De traditionele psychologie en reguliere GGZ daarentegen, richt zicht meer op stoornissen en problemen bij mensen welke gekleurd zijn door negativiteit.

 

Voor wie is positieve psychologie?

 

Positieve psychologie is voor iedereen! Met of zonder psychische klachten. Je kunt er dan ook op elk moment mee beginnen, ook als je geen traject bij een psycholoog of coach volgt.

 

Positieve psychologie bij SpecialistenNet

 

Onder andere bij behandelvormen als Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is positieve psychologie bij SpecialistenNet altijd het uitgangspunt. Door middel van modules als ‘Kiezen voor versterkende gedachten’ moedigen we aan om negatieve gedachten te buigen naar motiverende gedachten.

 

Beginnen met positieve psychologie

 

Positieve psychologie is voor iedereen en voor elk moment. Je kunt al klein beginnen en het kost je minder dan vijf minuten per dag, terwijl het je ontzettend veel op kan brengen. Wij zetten een aantal opties op een rij.

 

Flow

 

‘Flow’ is een metafoor voor “een stroom die je meevoert”.

 

De Amerikaanse psycholoog zocht een term voor de toestand waarin we ons gelukkig voelen. Hij noemde het ‘flow’.

 

Flow is een belangrijk aspect van positieve psychologie. Wat voor de één als ‘geluk’ wordt ervaren, voelt voor de ander als een sleur. Carl Jung, psychiater en psycholoog, was grondlegger van de analytische psychologie. Veel van de hedendaagse psychologie is geïnspireerd op zijn werk. Zijn uitspraken zijn nog steeds een inspiratiebron voor velen.

 

 

“De schoen die de één perfect past, knelt bij de ander. En zo heeft iedereen ook zijn eigen maat van een bevredigend leven.” – Carl Jung

 

 

Carl Jung staat bekend om zijn theorie over persoonlijkheidstypen. Ieder mens is anders en ervaart dan ook geluk op een eigen manier. Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, ontdek je wat jou gelukkig maakt. Je leert meer over waar je energie van krijgt en wat je belemmert om jouw leven te vormen zoals jij dat wilt. Los van de verwachtingen van je omgeving of de maatschappij.

 

Het gevoel van geluk, of zelfs ‘flow’ begint wanneer je:

 

Geconcentreerd een taak uitvoert, die een duidelijk doel heeft;
Verlies van tijdsbesef hebt. De tijd vliegt voorbij;
Verlies van zelfbewustzijn hebt. Je gaat volledig op in de activiteit en vergeet jezelf;
Een taak uitvoert die bevredigend aanvoelt en waar je blij van wordt.

 

Wanneer ervaarde jij positiviteit, geluk en zat je in de flow? Ga eens bij jezelf na en probeer te bedenken welke belemmeringen er nu zijn, waardoor jij je niet bezig kunt houden met datgene dat belangrijk is voor jou.

 

Positieve psychologie boek

 

Lees in het besteller boek van Mihaly Csikszentmihalyi hoe ook jij de ultieme staat van ‘Flow’ kunt bereiken.

 

Oefening: omdenken

 

“Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

 

Deze oefening moedigt aan om anders te moeten denken, voelen en doen wanneer we andere resultaten willen dan vroeger.

 

Bemoedigende gedachten geven nieuwe energie en maken dat je in beweging komt, actie onderneemt en de kansen op succes vergroot. Je kunt de volgende stappen volgen om je gedachten om te buigen:

 

  • Beschrijf het gegeven: de tegenslag of situatie die je als lastig ervaart.
  • Beschrijf je gedachten: welke gedachten komen er bij je op als je het gegeven ervaart?
  • Beschrijf de gevolgen: welke gevolgen hebben deze gedachten voor jou? Wat doe je als je zo’n gedachte hebt?
  • Gedachten weerleggen: ga met jezelf in discussie. Wat is het bewijs voor mijn gedachten? Wat schiet ik op met deze gedachten en hoe versterken ze mij of juist niet?
  • Genereer energie: visualiseer dat je anders handelt: zie het jezelf doen, ervaar het in gedachten.

 

Lees voor meer oefeningen over omdenken dit blog.

 

Oefening: dankbaarheid beoefenen

 

Het is niet voor niets één van de meest bekende oefeningen voor positiviteit: dankbaarheid beoefenen.  De wetenschap bewijst met verschillende studies dat dankbaarheid voelen en uitspreken voordelen oplevert. Zo helpt het om zaken in perspectief te brengen, voelen mensen zich optimistischer en draagt het bij aan geluksgevoelens.

 

Zo ga je te werk

Sluit je dag af door minimaal drie positieve dingen van de dag op te schrijven. Zo leer je dat er niet alleen maar tegenslag is. Ook een slechte dag kent goede momenten.

Bekijk ook:

  • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

    Lees meer
  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt