• Lees
  • Medewerker
3m 24/05/2022

Als je je zorgen maakt om de wereld

De wereld is onrustig. We staan net aan het einde van een pandemie en er breekt een oorlog uit in Oekraïne. Maak jij je zorgen over de situatie in Oekraïne? Heel logisch en je bent echt niet de enige. Heftig wereldnieuws kan allerlei emoties oproepen, zoals stress, angst, verdriet, wanhoop of boosheid. Misschien voelt het soms als een rollercoaster. Hoe ga je hiermee om?

 

Neem je zorgen serieus

 

Uit onderzoek in opdracht van NOS blijkt dat 51% van de Nederlanders zich ‘veel’ zorgen maakt om de oorlog in Oekraïne. 39% maakt zich ‘enige’ zorgen, wat samen uitkomt op maar liefst 90%. Belangrijk om de zorgen serieus te nemen! We vroegen aan één van onze specialisten wat je kunt doen als je je zorgen maakt om de hele situatie.

 

Ga naar buiten

 

De buitenlucht en de natuur geven ontspanning. Ga iedere dag naar buiten voor een wandeling. Wees met aandacht bij de omgeving. Maak ook eens samen met iemand een wandeling. Praten over je gevoelens helpt om zorgen te verminderen. Een wandeling is een fijn moment om gevoelens met elkaar te kunnen delen. Praat daarbij over wat de situatie met je doet in plaats van inhoudelijk over de situatie zelf.

 

Let op je ademhaling

 

Bij angsten en zorgen schiet je ademhaling vaak omhoog. Wees je bewust van je ademhaling. Leg af en toe even je hand op je buik en adem daar naartoe. Hierdoor stimuleer je bewust een diepe ademhaling. Zucht af en toe even hardop en focus je vooral op een lange uitademing. Uitademen is loslaten.

 

Focus op het hier-en-nu

 

Ondanks dat je begaan bent met de slachtoffers en de mensen die direct gevaar lopen, wees je bewust dat het leven doorgaat. Sta jezelf toe dat je mag genieten. Je helpt niemand ermee als jij jezelf verliest in piekergedachten. Verleg je focus naar het hier-en-nu en houd het bij de feiten. Denk alleen na over vandaag en morgen in plaats van over wat er allemaal kan gebeuren in de toekomst.

 

Beperk nieuwsinname

 

We kunnen als we willen de hele dag blootgesteld worden aan nieuwsupdates en deze via notificaties op de voet volgen. Bedenk dat ieder nieuwsbericht een negatieve invloed heeft op je gedachten en gevoelens. Minimaliseer de hoeveelheid nieuwsberichten daarom naar maximaal één of twee vaste momenten op de dag. Kies daarbij één betrouwbaar nieuwsmedium die je volgt, bijvoorbeeld de krant of het journaal.

 

Cirkel van invloed

 

Voel je je machteloos en wil je graag iets doen in deze situatie? Kijk dan in de omgeving wat je kunt inzetten binnen jouw ‘cirkel van invloed’. Je hebt niet de macht om de situatie op te lossen. Waar je wel macht over hebt, zijn jouw acties. Kijk in de omgeving hoe je een bijdrage kunt leveren door bijvoorbeeld spullen in te zamelen voor vluchtelingen, geld te doneren of onderdak te bieden. De Rijksoverheid geeft tips hoe je kunt helpen.

 


Onze specialisten bieden korte start-bundels wanneer je graag in een paar sessies even met een psycholoog of coach wilt praten. Heb jij medewerkers die je een paar sessies gunt of wil je zelf een paar gesprekken?

 

Wij zijn er voor je

Bekijk ook:

  • Opinie: duurzaam welzijnsbeleid vraagt om een nieuwe mindset

    Lees meer
  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt