Positieve psychologie

  De positieve psychologie is een uitbreiding op de traditionele psychologie en richt zich op het bevorderen van je welbevinden. Zo ligt de focus op positieve ervaringen, kwaliteiten en talenten, waardoor mensen worden gestimuleerd om hun potentieel te ontwikkelen.
  • Wat is positieve psychologie?

     

    Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die zich richt op het versterken van positieve emoties, veerkracht en het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten. In plaats van enkel te focussen op het oplossen van problemen, kijkt positieve psychologie naar wat jou gelukkig, energiek en productief maakt.

     

    Deze benadering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en richt zich op aspecten zoals dankbaarheid, optimisme, en zingeving. Het doel is om niet alleen klachten te verminderen, maar om mensen te helpen optimaal te functioneren en te floreren, zowel in hun privéleven als op de werkvloer.

     

    Bronnen: Trimbos-instituut, Universiteit van Amsterdam.

  • Positieve psychologie binnen behandelingen

     

    In een behandeling – zoals ACT of CGT – gebaseerd op positieve psychologie, werkt een psycholoog samen met jou om te ontdekken welke persoonlijke krachten en positieve eigenschappen je kunt ontwikkelen. Met specifieke oefeningen richte je je op het versterken van wat al goed gaat, zoals het ontwikkelen van dankbaarheid, sociale steun en zingeving.

     

    In plaats van te focussen op klachten of problemen, ligt de nadruk op het opbouwen van een sterke mentale basis. Met als doel om uiteindelijk meer voldoening en geluk te kunnen ervaren in het leven.

     

    De behandeling begint meestal met het onderzoeken van je sterke punten en levensdoelen. Samen met de psycholoog of coach stel je concrete doelen die je helpen om meer balans en geluk te ervaren, zowel op je werk als in je privéleven.

  • Het PERMA-model

    Een veelgebruikt model binnen de positieve psychologie is het PERMA-model, ontwikkeld door Martin Seligman, een van de grondleggers van de positieve psychologie. Het model staat voor vijf pijlers van welbevinden.

     

    • Positieve emoties. Het vergroten van positieve gevoelens zoals vreugde en dankbaarheid.

     

    • Engagement (betrokkenheid). Het opgaan in activiteiten die je uitdagen en waarin je volledig kunt opgaan.

     

    • Relaties. Het ontwikkelen van positieve, ondersteunende relaties met anderen.

     

    • Meaning (zingeving). Het vinden van betekenisvolle doelen die je leven richting geven.

     

    • Accomplishment (prestaties). Het behalen van doelen en het ervaren van voldoening door persoonlijke prestaties.

     

    Dit model biedt praktische handvatten om in verschillende aspecten van je leven meer voldoening te vinden.

     

    Bronnen: Universiteit Twente, Trimbos-instituut.

  • Voor wie is positieve psychologie geschikt?

    Positieve psychologie is geschikt voor iedereen die zich wil richten op persoonlijke groei en het versterken van mentale veerkracht. De therapie is geschikt voor:

     

    • Mensen met stressgerelateerde klachten of een burn-out;

     

    • Personen die meer balans willen in hun werk-privéleven;

     

    • Iedereen die wil werken aan persoonlijke doelen en zingeving;

     

    • Medewerkers op zoek zijn naar meer voldoening in hun werk.
  • Positieve psychologie

    Positieve psychologie kan uitkomst bieden voor medewerkers die vastlopen in hun werkende leven. Binnen ons landelijk dekkend netwerk werken veel specialisten volgens de positieve psychologie. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem contact met ons op.

Bekijk ook

Created by Bureau ZIGZAG
Campagne SpecialistenNet | Aan de buitenkant zie je niet wat er vanbinnen speelt