• Lees
  • Medewerker
4m 08/06/2023

5 ingrediënten voor betekenisvol werk: wat maakt jouw werk de moeite waard?

Betekenisvol werk gaat over meer dan taken volbrengen. Verborgen achter de alledaagse routine van deadlines en takenlijsten schuilt in mensen een diep verlangen naar betekenisvol werk. Wij zetten de vijf belangrijkste elementen voor betekenisvol werk op een rij.

 

Betekenisvol werk heeft voor iedereen een andere invulling en is daarom een ongrijpbaar begrip. Het is een vorm van werk dat een diepere betekenis en voldoening biedt door het leveren van een positieve bijdrage aan het leven van anderen of aan de samenleving als geheel.

 

Betekenisvol werk

Wanneer heeft jouw werk echt waarde? Werk brengt geld in het laatje, maar het gaat over meer dan dat. In essentie heeft werk waarde wanneer het niet alleen voorziet in levensbehoeften, maar ook betekenis toevoegt aan jou als individu, je directe omgeving, de samenleving en uiteindelijk aan de wereld. Werk dat voldoening en een gevoel van dankbaarheid oplevert, draagt bij aan tevredenheid en daarmee ook aan werkgeluk.

 

We zetten de bewezen elementen op een rij die bijdragen aan betekenisvol werk.

 

1. Bijdragen aan een hoger doel

Als jij binnen een werkproject (indirect) een positieve impact kan maken op iemands leven of een beweging in de maatschappij kunt starten, kun je een diep gevoel van betekenis ervaren. Zo kan een verpleegkundige een diepe betekenis voelen omdat ze bijdraagt aan de gezondheid van patiënten. Maar ook een marketingmanager kan bijdragen aan een hoger doel en zo betekenis ervaren: bijvoorbeeld als een campagne voor een goed doel een groot publiek bereikt en daarmee zorgt voor een toename in donaties.


Binnen elke beroepsvorm is wel een bepaalde mate van betekenis te vinden. Vind je het moeilijk om dit te duiden? Schrijf dan eens op welke taken of projecten jou een gevoel van betekenis hebben gegeven of overleg het eens met een collega.

 

2. Autonomie en verantwoordelijkheid

Wie autonomie ervaart in zijn of haar werk, heeft de ruimte om het werk op een eigen manier uit te voeren en in te vullen. Je ervaart individuele vrijheid, krijgt de verantwoordelijkheid voor de taken die je uitvoert en voelt je niet beperkt door ‘regeltjes’. Autonomie binnen werk is niet alleen voor ondernemers weggelegd. Ook binnen loondienst kun je bijvoorbeeld als leidinggevende autonomie ervaren: een onderzoek van het Journal of Applied Psychology bevestigde het sterke verband tussen autonomie en motivatie. Hoe meer vrijheid, hoe meer vertrouwen en dat geeft een boost van voldoening en zelfvertrouwen.

 

3. Persoonlijke groei

Wanneer jij floreert binnen je werk, komen jouw talenten, kwaliteiten en eigenschappen helemaal tot hun recht. Het vermogen om jezelf te kunnen zijn en te kunnen groeien, helpt bij het behalen van persoonlijke doelen en professionele doelen, zoals die ene functie waar je al lange tijd naartoe werkt. Een goede mate van autonomie binnen je werk kan nog meer bijdragen aan persoonlijke groei, omdat je meer op jezelf aangewezen bent.

 

4. Verbinding

De werkplek is de ultieme manier om met anderen te verbinden. Op de werkvloer ontstaan samenwerkingen en banden die direct bijdragen aan onze fundamentele behoefte om verbinding te maken met anderen. Ook verbinding kan een gevoel van betekenis creëren: het contact en gezamenlijk behaalde successen met collega’s maakt dat je er niet alleen voor staat.

Impact als medewerker

Wanneer jouw stem als medewerker gehoord wordt, kun je meer betekenis ervaren. UvA-trainer en onderzoeker Maggie van den Heuvel beschrijft in haar proefschrift (2013) dat  participatie een positief bijdraagt aan het welzijn van werknemers bij een lopende organisatieverandering. Het gevoel van invloed en het kunnen bijdragen en gehoord worden, leidt tot betrokkenheid en motivatie.

 

5. Erkenning en waardering

Werk krijgt meer betekenis wanneer je – voor jouw gevoel – goed werk hebt geleverd. Bijvoorbeeld wanneer je in een hoge mate productief bent geweest. Maar het krijgt voor medewerkers nog meer betekenis als jouw inzet wordt gezien en gewaardeerd. Met dat ene mooie compliment of een professionele beloning krijg je echte erkenning en daarmee een gevoel van betekenis: mijn werk doet ertoe!

Ben je de betekenis van jouw werk even kwijt? Of heb je hulp nodig om vorm te geven aan betekenisvol werken? Onze specialisten staan voor je klaar.

Bekijk ook:

  • Gaslighting: de impact van manipulatie in werksituaties

    Lees meer
  • Wake Up Call #4: Gedrag veranderen

    Lees meer
  • Wake Up Call #3: Beginners mind

    Lees meer
Created by Bureau ZIGZAG